BOLEST MASNE JETRE MOŽE DA PRERASTE U OPASNO STANJE: Jedna namirnica pomaže kod ovog zdravstvenog problema

Porodica i zdravlje
BOLEST MASNE JETRE MOŽE DA PRERASTE U OPASNO STANJE: Jedna namirnica pomaže kod ovog zdravstvenog problema
.

Uključivanje bijelog luka u ishranu može pomoći u ublažavanju bolesti masne jetre, tvrde istraživači.

Nealkoholna masna bolest jetre ukoliko se ne liječi može napredovati u ozbiljniju fazu, koja je poznata kao ciroza, koja može biti opasna po život. Zbog toga je neophodno držati masnu jetru pod kontrolom, a kako navode istraživači, bijeli luk je jedna od namirnica koje u tome mogu biti od koristi.

Prepuna antioksidativnih i antibiotskih svojstava, ova namirnica ima impresivne zdravstvene moći, a istraživanje objavljeno u časopisu "Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity", testiralo je moć bijelog luka posmatrajući pacijente sa masnom jetrom.

Njima je tokom 15 sedmica davano po 800 mg bijelog luka, a nakon ovog režima oko 51,1% pacijenata primijetilo je poboljšanje.

shutterstock-578728033

foto: shutterstock

Istraživači su zaključili da je bijeli luk izazvao "značajno poboljšanje" kod pacijenata sa masnom jetrom, te naveli da im je ova namirnica donijela i smanjenje težine i holesterola.

Ljudima koji pate od ovog zdravstvenog problema preporučuje se da prate režim ishrane koji uključuje mnogo voća, povrća, proteina i ugljenih hidrata, uz malo masti, šećera i soli.

Konzumiranje vode umjesto slatkih pića i smanjen unos alkohola takođe može pomoći.

Stručnjaci navode sledeće simptome koji mogu ukazivati na bolest masne jetre:

- Bol u gornjem desnom uglu stomaka (preko donje desne strane rebara)

- Ekstremni umor

- Neobjašnjivi gubitak težine

- Slabost.

Savjetuje se da posjetite ljekara opšte prakse ako imate bilo koji od ovih simptoma i sumnjate da imate problema sa jetrom.

izvor: lepa i srećna

Ne propustite