Predmet “Respiratori”: Poznat datum izricanja presude Novaliću i drugima

Aktuelno
Predmet “Respiratori”: Poznat datum izricanja presude Novaliću i drugima
Nakon što je završeno suđenje optuženima u predmetu "Respiratori" u Sudu Bosne i Hercegovine je izrianje presude zakazano za 5. april 2023. godine.

Nakon što je završeno suđenje optuženima u predmetu "Respiratori" u Sudu Bosne i Hercegovine je izrianje presude zakazano za 5. april 2023. godine.

U ovom slučaju optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) kao i Fikret Hodžić i njegova firma “FH Srebrena malina”.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

Kada je riječ o odbrani, ona je iznosila završne riječi u korist svojih branjenika i kao i svaki put tvrdili su da je sve urađeno u skladu sa protokolima i zakonima te da je bilo riječi o vanrednoj situaciji s obzirom na pandemiju, a koja, prema njihovom objašnjenju, zahtijevala hitno djelovanje.

Također su tužioci poručili da je riječ o slučaju koji je pokazao ili će pokazati sve anomalije društva.

Tvrdili su i to da je ovaj slučaj zapravo politički motivisan proces iskorišten u predizborne svrhe te da su se u ovaj slučaj petljale više sile.

Također na jednom od ročišta je i Novalić iznosio završne riječi i tom prilikom optužio Narod i pravdu da su izradili dokument, plan, kako je naveo, njegove medijske diskreditacije.

Sudija Branko Perić će u Sudu BiH izreći presudu u predmetu “Respiratori” 5. aprila ove godine. Početak je u 9:00 sati i predviđeno je da traje do 12:30 sati, navedeno je na stranici Suda.

Ne propustite