XI NA ODLASKU IZ MOSKVE PORUČIO PUTINU: "Sad kreću promjene koje se događaju jednom u 100 godina... Kad smo zajedno, mi upravljamo tim promjenama - čuvaj se, dragi prijatelju"

Svijet
XI NA ODLASKU IZ MOSKVE PORUČIO PUTINU: "Sad kreću promjene koje se događaju jednom u 100 godina... Kad smo zajedno, mi upravljamo tim promjenama - čuvaj se, dragi prijatelju"
.Kineski predsjednik Xi Jinping danas je napustio Moskvu nakon trodnevnog posjeta. Iako je inicijalno izgledalo da će glavna tema razgovora između njega i ruskog predsjednika Vladimira Putina biti rat u Ukrajini, čini se da su dvojica više vremena provela razgovarajući o bilateralnim odnosima i ekonomskoj suradnji između Moskve i Pekinga.

Kineski predsjednik Xi Jinping danas je napustio Moskvu nakon trodnevnog posjeta. Iako je inicijalno izgledalo da će glavna tema razgovora između njega i ruskog predsjednika Vladimira Putina biti rat u Ukrajini, čini se da su dvojica više vremena provela razgovarajući o bilateralnim odnosima i ekonomskoj suradnji između Moskve i Pekinga.

Xi za vrijeme boravka u Moskvi nije javno izrazio potporu za ruski rat u Ukrajini, ali zato jest izrazio snažnu solidarnost s Rusijom kao i prema predsjedniku Putinu. Rat u Ukrajini gotovo da nije ni spominjao za vrijeme svojih javnih komentara za boravka u Rusiji. Iz te perspektive ne čini se da je ostvaren neki konkretan napredak glede kineskog posredništva.

No, na odlasku iz Moskve kineski predsjednik poručio je svom ruskom kolegi Putinu: "Sada se događaju promjene kakve nisu viđene već 100 godina. Kada smo zajedno, mi smo ti koji upravljaju tim promjenama".

"Slažem se", rekao je Putin, a Xi mu je odgovorio: "Čuvaj se dragi moj prijatelju, molim te".

Na službenim stranicama kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljena je izjava u kojoj se navodi: "Dvojica lidera podijelila su međusobno svoje stavove te su složni da je ovo odnos koji ide dalje od bilateralne suradnje te predstavlja kritičnu važnost za svijet, ali i budućnost čovječanstva".

Na stranicama Kremlja također je objavljena izjava u kojoj se ističe: "Radimo solidarno na formiranju pravednijeg i demokratskijeg multipolarnog svjetskog poretka, koji bi se trebao temeljiti na središnjoj ulozi UN-a, njegova Vijeća sigurnosti, međunarodnog prava, te svrhe i načela Povelje UN-a".

Ne propustite