DOKTOR PERIŠIĆ TVRDI DA OVO TREBA DA URADIMO ČIM SE PROBUDIMO: Evo šta će se desiti u vašem SRCU I MOZGU

Porodica i zdravlje
DOKTOR PERIŠIĆ TVRDI DA OVO TREBA DA URADIMO ČIM SE PROBUDIMO: Evo šta će se desiti u vašem SRCU I MOZGU
-

Kako vi počinjete dan, kojom hranom, kojim pićem? Čuveni ljekar dr Vojislav Perišić savetuje da obavezno jedan napitak popijemo čim ustanemo.

"Prvo što poslije buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, objasnio je za RTS prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog i napomenuo da bi bilo najbolje dan započeti niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer ovaj mineral poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova.

Sok od naranče ujutru, da ili ne?

Navika mnogih je da u prvim satima nakon buđenja popiju sok od naranče.

Ako to radite, najbolje je da sok bude sa pulpom, iako je mnogo bolje rješenje da se pojede cijela naranča umjesto što se cijedi sok, prije svega zbog celuloze i sprječavanja opstipacije.

„Ako ne ispraznimo ujutru crijeva, cijeli dan će postojati kortikalna aktivnost suzbijanja pražnjenja crijeva, što je permanentna iritacija našeg tijela tokom cijelog dana“, dodao je ljekar.

Kafa - da ili ne?

Koliko kafe treba popiti je krajnje individualno, ali preporuka je tri šolje kafe dnevno.

Profesor Vojislav Perišić kaže da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri. Ako ne unosimo antioksidanse, to je permanentno bombardovanje genetskog materijala i direktan put u opake bolesti, smatra on.

Ukoliko vaše zdravstveno stanje zahtjeva drugačiju rutinu, poštujte to.

Ne propustite