OVAKO FRANCUZI SPREMAJU PILEĆE MESO: Sočan, začinjen i veoma ukusan obrok koji se sprema brzo
Piletina Marengo porijeklo vuče iz Francuske, ali recept prilagođen nama napravio je Raša Vlačić
Pileće bijelo meso najzahvalniji je komad mesa za pripremu ručka jer ga svi vole a brzo se sprema:
Potrebno je:
300g pilećeg filea
1 crni luk
50g šampinjona
2 čena bijelog luka
1 paprika
1 šaradajz
Prstohvat soli
Čaša paradajz sok
½ čaše bijelog vina
Kašika meda
Peršun
Priprema:
Pileći file rastanjiti na dva dijela. U zagrijani tiganj staviti piletinu da se prži. Bijeli i crni luk, papriku i paradajz isjeckati na kockice, šampinjone na četvrtine. U istom tiganju u kom se pržila piletina ubaciti povrće. Naliti paradajz sokom i bijelim vinom. Sjediniti piletinu i povrće, i ostaviti da se krčka još par minuta. Na kraju dodati med. Radi dekoracije, dodati peršun, piše Stil.