London osvijetljen s 30.000 lampica povodom Ramazana

Objavljeno:22.03.2023 - 10:00
A A A Times Arial

Foto: Twitter

Londonski West End je po prvi put osvijetljen s 30.000 lampica povodom obilježavanja islamskog svetog mjeseca Ramazana. Ulica Coventry, koja povezuje Leicester Square s Piccadillyjem, osvijetljena je natpisom "Sretan Ramazan". Svjetla je upalio gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je jedan od 1.3 milijuna muslimana u Londonu koji slave Ramazan, piše BBC.

Za uređenje grada je zaslužna Ayshea Desai, koja je bila inspirirana svojom sklonošću božićnim lampicama. "Jednostavno sam imala ambiciju napraviti to poput božićnih lampica. Sjetila sam se da sam sa sestrom otišla gledati božićne lampice dok sam odrastala, a imala sam i priliku živjeti na Bliskom istoku i željela sam donijeti tu radost i čaroliju u London", objasnila je Desai, koja je započela projekt još prije tri godine. 

Otvoreni iftar u muzeju i na nogometnim stadionima

"Izgleda nevjerojatno, prezadovoljna sam reakcijom. Ovo je tako važan mjesec za muslimane. Željela sam podići i tu svijest kako bi naši susjedi znali da je ovo stvarno važan mjesec za nas, to je moj najdraži mjesec u godini i jednostavno sam zahvalna što smo danas ovdje", dodala je. 

Otvoreni iftar, večernji obrok koji označava prekid posta, održat će se u muzeju Victorije i Alberta južnom Kensingtonu podigao improviziranu džamiju i pripremio ramazanski paviljon za muslimane i nemuslimane. Nogometni klub Chelsea također će održati otvoreni iftar uz rub terena na Stamford Bridgeu, a kasnije tijekom mjeseca će se iftar održati i na Wembleyju.