KAKAV EFEKAT NA NAŠE TIJELO IMA SPAVANJE OD SAMO 6 SATI DNEVNO? Stručnjaci otkrivaju kako san utiče na organizam

Objavljeno:21.03.2023 - 22:51
A A A Times Arial

Stručnjaci otkrivaju kakav efekat na naše tijelo ima spavanje od 6 sati dnevno i kako san utiče na organizam.

Poznato je da je san veoma važan za pravilno funkcionisanje organizma, ali takođe i za zdravlje. Mnogi imaju problem sa nesanicom, međutim postoji jedan trik iz vojske koji može pomoći da zaspimo za 2 minuta.

Stručnjak za spavanje Olivija Arecolo kaže da postoji značajna veza između sna i zdravlja.

Spavanje utiče na sve – od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i opšteg zdravlja. A svako ko spava samo šest sati noću, upozorio je Arecolo, ima četiri puta veće šanse da se prehladi.

"San je od vitalnog značaja. Oko 70 odsto hormona rasta se proizvodi u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i svake ćelije u telu. Sa nedovoljno vremena za oporavak povećavaju se šanse da budemo iscrpljeni.", rekla je za The Beauti Chef.

Olivija objašnjava da se naš mozak oslobađa neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i za Alchajmerovu bolest, piše IndexHR.

"Dugoročni efekat nedostatka sna je još gori. On nosi 45 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja", navela je ona.

Iz tog razloga, Arezzolo savetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. On preporučuje duboko disanje i meditaciju, kao i dopunjavanje magnezijumom, ako je potrebno, za koji se zna da podstiče pospanost i opuštanje. Voli da popije šolju čaja od kamilice i ukloni sve izvore plave svjetlosti, kao što su mobilni telefoni, televizori, tableti i računari.

"Plavo svjetlo potiskuje melatonin i doprinosi poteškoćama sa spavanjem", dodala je ona.