Mostar dobio najveći budžet do sada: Pogledajte koliko iznosi

Bosna i Hercegovina
Mostar dobio najveći budžet do sada: Pogledajte koliko iznosi
.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen je budžet za ovu godinu od 130 miliona maraka, što je najveći iznos do sada. Tako je ovaj najvažniji finansijski dokument usvojen sa 25 glasova za, a čak 40 miliona maraka se odnosi na kapitalne projekte.

Početak izgradnje olimpijskog bazena

Među njima su nastavak izgradnje sportske dvorane, kao i početak izgradnje olimpijskog bazena, uređenja dva stadiona mostarskih premijerligaša Veleža i Zrinjskog te brojni drugi.

Također, programom zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je 16 miliona KM, tri miliona više u odnosu na lanjski budžet. Iz budžeta će biti izdvojeno i pola miliona KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara je ocijenio da budžet nije nerealan te da ima i razvojnu i socijalnu dimenziju.

- Ja se veselim ovoj godini i ovom budžetu i velikim infrastrukturnim projektima i trenutno slijedi vrlo zahtjevan period da te projekte implementiramo u ovoj godini-rekao je Kordić.

Značajna sredstva za socijalne i kulturne programe

Kordić je naveo da su u budžetu predviđena značajna sredstva i za socijalne i kulturne programe.

- Budžet je u svim aspektima išao gore, ali ako gledate Odjel društvenih djelatnosti u kojem je predviđen budžet i za kulturu i za socijalu, on je od svih dijelova gradskog proračuna najviše rastao – kazao je Kordić.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća naveo je kako je najvažnije da su sredstva za kapitalne projekte u Mostaru raspoređena na način da se oni zaista rade i da budu završeni, prenosi Avaz

Ne propustite