OVA KOMBINACIJA JE ČUDO ZA IMUNITET: Lako se pravi, potrebne su vam samo 2 namirnice

Porodica i zdravlje
OVA KOMBINACIJA JE ČUDO ZA IMUNITET: Lako se pravi, potrebne su vam samo 2 namirnice
-

Fermentisani med sa bijelim lukom jednostavno se pravi, odličan je za jačanje imuniteta, ali i kao dodatak jelima kojima će dati neodoljiv ukus.

I med i bijeli luk su namirnice koje imaju dobro poznate zdravstvene prednosti. Nepasterizovani sirovi med je prepun antioksidanata koji štite i jačaju imuni sistem, a ima i antibakterijska i antiseptička svojstva.

Bijeli luk sadrži visok nivo sumpora, aminokiselina, flavonoida i alicina. Alicin je jedinjenje koje daje bijelom luku njegova antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini prilično moćnim sredstvom za jačanje imuniteta i borbu protiv prehlade i gripa.

Za pravljenje fermentisanog meda sa bijelim lukom potrebna vam je staklena tegla, dvije oljuštene glavice bijelog luka i jedna šolja sirovog, nepasterizovanog meda.

bijeli-luk1

Priprema:

U teglu stavite oljuštene čenove belog luka. Prelijte jednom šoljom meda, tako da med pokrije bijeli luk, ali da ostane prostora u tegli, kako bi se med podigao tokom fermentacije. Zatvorite teglu poklopcem.

Svaki, ili svaki drugi dan, prevrnite teglu - okrenite je na dole, pa je vratite na gore, kako biste ponovo natopili bijeli luk medom. Takođe, otvorite teglu kako bi izašao nagomilani ugljen-dioksid. Preporuka je da ova smjesa odstoji mjesec dana pre prve upotrebe, kako bi bijeli luk u potpunosti smekšao.

Fermentisani med sa bijelim lukom treba čuvati na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru, i može da stoji i do 12 mjeseci.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite