Efendić: Ne znam na čemu Izetbegović temelji tvrdnju da ćemo stati na stranu SDA

Bosna i Hercegovina
Efendić: Ne znam na čemu Izetbegović temelji tvrdnju da ćemo stati na stranu SDA
-

Lider Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da ne zna na čemu predsjednik SDA Bakir Izetbegović temelji tvrdnju da će SBiH i NES biti u koaliciji na nivou Federacije BiH, s obzirom na to da trenutno imaju potpuno različit pogled na rješavanje situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu.

- Jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti. On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene ustava to su mu, nažalost, omogućile – naveo je Efendić.

Ističe da je njegov stav da imenovanje Vlade FBiH treba biti jednako regulisano kao na državnom nivou, gdje Vijeće ministara BiH imenuje Predstavnički dom PSBiH, a mandatara potvrđuje Predsjedništvo BiH.

- Identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH, gdje o imenovanju Vlade ne treba da ključno odlučuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani, kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati – napisao je Efendić.

Ne propustite