Poznat identitet osobe koja je jučer stradala od mine kod Doboja

Crna hronika
Poznat identitet osobe koja je jučer stradala od mine kod Doboja
Na brdu Becanj kod Doboja, od zaostalih mina iz rata u Bosni i Hercegovini, stradala je još jedna osoba, 623. po redu. 

Na brdu Becanj kod Doboja, od zaostalih mina iz rata u Bosni i Hercegovini, stradala je još jedna osoba, 623. po redu. 

U ponedjeljak oko 14 sati u šumi Zasijeka, dok je u obilježenom minskom polju brao čahure, kao sekundarnu sirovinu, od mine "PROM 1" smrtno je stradao Smajo Zeničanin (48) iz tešanjskog naselja Bukva, otac dvoje djece. 

Pronašli su ga mještani iz Hodžića, naselja koje je entititskom crtom pripalo RS-u.

Jedan od mještana koji dobro poznaje ovaj teren, kaže da je mina bila pored samog puta, i da je prizor bio jeziv. Pozvao je policiju i onda su članovi za uviđaj krenuli na Becanj. Uviđaj je završen kasno u noći. Za mještane Hodžića (RS) i Lukavice Rijeke (F BiH) brdo Becanj je ukleto mjesto, jedno od najopasnijih u BiH po zaostalim minama.

Sijekući drva, berući čahure ovdje je živote izgubilo više od 10 osoba. Tako je Šahza Salihamadžić 2011. godine smrtno stradala nedaleko od svoje kuće u Hodžićima dok je brala čahure, a suprug Salih teško radnjen. Na isti način su stradali Omer Hasanagić i Alija Avdić iz Lukavice Rijeke. Na Becnju su sijekući drva živote izgubili Salko Aljić i njegova dva sina Nedžad i Jusuf.

- Do sada su u BiH, od mina smrtno stradale 623 osoba, među njima i demineri, 1.780 osoba je teško ozlijeđeno. Na području Doboja, koji se uz Teslić, Maglaj, Usoru, Zavidoviće, Sanski Most, Travnik, Ilijaš i Konjic ubraja među najzagađenija područja u BiH, smrtno su stradale 63 osobe. Ono što je važno napomenuti je činjenica da je sve manje sredstava iz lokalnih zajednica i svih nivoa vlasti za deminiranje. Danas donatori idu na druga područja. Strategija „BiH bez mina“ je produžena do 2027. godine, a za deminiranje je ostalo još 860 kilometara kvadratnih sumljive površine, podaci su do kojih smo došli u Centru za deminiranje BH MAK.

Jedan od deminera, Rešid Dervišević (64), vođa deminerskog B-TUN TIMA iz Tuzle (danas penzioner), u spašavanju unesrećenih od mina doživio je traume koje će ga pratiti dok je živ.

- Ljudi, bolje rečeno bosanska sirotinja ,od zaostalih mina ginu na "stotinu" načina. Ginu dok sakupljaju sekundarne sirovine, dok sijeku šumu, traže čahure, beru ljetinu, beru gljive i puževe. Ulaze u obilježena minska polja i gube glave. Vadeći unesrećene svašta sam se nagledao. Ali, slučaj 12. godišnjeg dječaka Sejde Hasanovića koji je u Gornjem Skipovcu kod Gračanice sa ocem Ahmetom brao jabuke, pa poginuo, nikada ne mogu zaboraviti - jučer je za "Avaz" priznao Dervišević.

(Avaz.ba)

Ne propustite