Podrška za srednji koridor: Britanija pomaže Kazahstanu zaobići Rusiju, u Astani potpisan memorandum

Svijet
Podrška za srednji koridor: Britanija pomaže Kazahstanu zaobići Rusiju, u Astani potpisan memorandum
,

Britanija će pomoći Kazahstanu da razvije izvozne rute zaobilazeći Rusiju, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly tijekom posjeta ovoj zemlji u subotu, gdje je također potpisao memorandum o opskrbi kritičnim mineralima.

Cleverly je rekao da London cijeni stav Astane - koja je tradicionalno blisko povezana s Moskvom - o ukrajinskom sukobu. Naime, Kazahstan je odbio podržati rusku invaziju ili priznati njezinu aneksiju ukrajinskih teritorija.

"Ujedinjeno Kraljevstvo jako cijeni dosljedan i principijelan stav Kazahstana u podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i vašu želju da pridonesete rješenju rata u skladu s poveljom UN-a", rekao je Cleverly.

Cleverly, koji se susreo s kazahstanskim predsjednikom Kasim-Jomartom Tokajevom i nizom drugih visokih dužnosnika, rekao je da je razgovarao o prekidima u izvozu kazahstanske nafte - od kojih većina ide preko Rusije - te je razgovarao o načinima da se podupre razvoj alternativnih ruta kao što je tzv. Srednji koridor.

Riječ je o ruti koja prolazi preko Kaspijskog jezera, Azerbajdžana, Gruzije i Turske te zahtijeva značajna ulaganja kako bi se povećao njen kapacitet, iako je Kazahstan već počeo preusmjeravati neke pošiljke sirove nafte preko iste.

Cleverly i kazahstanski diplomati rekli su da su potpisali memorandum o kritičnim mineralima kao što su rijetki prirodni metali, ali nisu dali nikakve dodatne detalje o tome.

Ne propustite