ŽENA VIKALA DOK SU PUTINA SNIMALI U MARIUPOLJU: "Ovo je laž, sve je samo predstava"

Svijet
ŽENA VIKALA DOK SU PUTINA SNIMALI U MARIUPOLJU: "Ovo je laž, sve je samo predstava"
,

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jučer je iznenada posjetio okupirani ukrajinski grad Mariupolj, samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Na videosnimku koji prikazuje Putina kako se sastaje s lokalnim stanovništvom, koji su podijelili ruski državni mediji, može se čuti kako osoba u pozadini viče: "Ovo je laž, ovo je samo predstava“.

Putinova pratnja brzo je reagirala i pokušala pronaći osobu koja je vikala, piše CNN.

Na istom snimku, stanarka opisuje obližnji stambeni blok kao "komadić raja", na šta Putin odgovara da ga planiraju proširiti.

- Vidjeli smo te toliko puta na televiziji - rekao je jedan od stanara, na šta mu je Putin odgovorio: "Moramo se početi bolje upoznavati“.

Propagandne svrhe
U Mariupolju su se odvijale neke od najžešćih borbi u ratu, a često se koristi u propagandne svrhe otkako ga je Moskva zauzela prošle godine.

Satelitske fotografije od prošlog maja pokazale su opsežna iskopavanja i čišćenje ruševina oko grada, uključujući bombardirano pozorište u Mariupolju.

Obnova grada
U mjesecima koji su uslijedili ruski državni mediji objavili su snimke obnovljenih područja, a Putin je objavio da će obnoviti cijeli grad.

Izvještaji o planiranim suđenjima kružili su prošlog avgusta nakon što su ruski mediji objavili fotografije kaveza u filharmonijskoj dvorani u Mariupolju, koji su očito bili namijenjeni ukrajinskim ratnim zarobljenicima iz željezare Azovstal.

Ne propustite