Sjeverna Koreja izvela vježbe koje "simuliraju nuklearni protivnapad na SAD i Južnu Koreju"

Svijet
Sjeverna Koreja izvela vježbe koje "simuliraju nuklearni protivnapad na SAD i Južnu Koreju"
,

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un nadgledao je vježbe koje simuliraju nuklearni protunapad na SAD i Južnu Koreju u sklopu upozorenja saveznicima koji povećavaju svoje zajedničke vojne vježbe, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Vježbe su uključivale lansiranje projektila kratkog dometa, ali je projektil poletio iz zakopanog silosa, što bi, kažu analitičari, pomoglo u poboljšanju brzine i stabilnosti u budućim testovima interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

KCNA je rekla da su vježbe u subotu i nedjelju osmišljene kako bi se ojačala sposobnost zemlje za "odvraćanje od rata i nuklearni protunapad", optuživši Washington i Seul za "izričiti pokušaj pokretanja rata".

"Vježba je također imala za cilj pokazati našu čvrstu volju da damo stvarni ratni odgovor i pošaljemo jače upozorenje neprijatelju koji širi svoje ratne vježbe za agresiju", navodi se u izvješću KCNA.

U vježbama je balistički projektil opremljen lažnom nuklearnom bojevom glavom preletio 800 km prije nego što je pogodio metu.

Objavljene fotografije pokazale su da je Kim prisustvovao testu, ponovno sa svojom malom kćerkom koja mu se pridružila u već nekoliko navrata za vrijeme testiranja naoružanja.

Ne propustite