DR. SANGVI OTKRIVA: Pet razloga zašto ne gubite na težini iako ste u procesu mršavljenja

Zdrav život
DR. SANGVI OTKRIVA: Pet razloga zašto ne gubite na težini iako ste u procesu mršavljenja
Iako bi moglo biti primamljivo da se okrenete brzoj dijeti ili suplementima kako biste olakšali gubitk kilograma, ipak prvo biste trebali razumjeti koji faktori načina života mogu činiti gubitak težine izazovnim za vas.

Iako bi moglo biti primamljivo da se okrenete brzoj dijeti ili suplementima kako biste olakšali gubitk kilograma, ipak prvo biste trebali razumjeti koji faktori načina života mogu činiti gubitak težine izazovnim za vas.

Doktor Sameer Sanghvi je rekao da će se svako kretanje na vagi uglavnom svesti na kalorije.

"U suštini, gubitak težine zavisi od toga da unosimo manje kalorija nego što ih potrošimo", rekao je.

Dr. Sanghvi, koji vodi kliničku tehnologiju u LloydsPharmacy Online Doctor, objasnio je da je preporučeni dnevni unos kalorija za prosječnu osobu 2.000 kalorija za žene i 2.500 kalorija za muškarce.

Ne spavate dovoljno

Dr. Sanghvi je rekao da je dovoljno kvalitetnog sna neophodno za održavanje fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja.

"Oko 7 do 9 sati sna po noći smatra se dovoljnom količinom i dovoljnom za održavanje dobrog zdravlja kod odraslih. Nedostatak sna ima mnoštvo posljedica. Jedna od njih je debljanje. Kada ne možemo spavati, naša tijela oslobađaju kortizol - 'hormon stresa' koji može pokrenuti naše tijelo da skladišti rezerve masti 'za svaki slučaj'", naveo je.

Ne samo to, kada smo pod stresom ili neispavani, potrebna nam je energija iz hrane kao zamjene, stoga možemo naći da grickamo i jedemo više.

Stres

Svi smo vidjeli likove u filmovima koji su pod stresom jedu kutijicu sladoleda ili vrećicu čipsa. Dr. Sanghvi je rekao da kada se osjećamo više pod stresom, anksioznošću ili depresijom - onda je veća vjerovatnoća da ćemo posegnuti za ugljikohidratima.

"Naučnici su otkrili potencijalnu vezu između ugljikohidrata i serotonina, hormona koji pomaže u regulaciji našeg raspoloženja. Podsvjesno, kada jedemo hranu bogatu ugljikohidratima, pokušavamo poboljšati svoje raspoloženje. Ali, naravno, jedenje puno ugljikohidrata može uzrokovati debljanje. Pored toga, kada se osjećamo pod stresom, naša tijela oslobađaju kortizol", dodaje.

Yo-yo dijete

Crash dijeta je također poznata kao yo-yo dijeta i neko ko ih radi često će preletjeti s jedne na drugu. Iako su popularni, rijetko rezultiraju gubitkom težine i zapravo rezultiraju dugoročnim povećanjem težine.

"Preskakanje obroka ili minimalno jedenje dovodi naše tijelo u 'režim samoodbrane', što rezultira usporavanjem metabolizma. Kada se na kraju vratite normalnoj ishrani, potrebno je više vremena da sagorite hranu", rekao je.

Osim toga, propuštate esencijalne nutrijente što bi moglo dovesti do toga da se osjećate malo energije.

"Ovo može izazvati žudnju za hranom s visokim udjelom masti i šećera. To je klizav teren - čak i ako hitna dijeta djeluje privremeno, izuzetno je nezdrava.

Ne pijete dovoljno vode

"Nedostatak vode je loš za naše zdravlje općenito, ali malo ljudi shvaća da to može dovesti i do debljanja", rekao je stručnjak.

Dr. Sanghvi je dodao da hidratacija povećava našu metaboličku funkciju, energiju i smanjuje glad, tako da postoji jaka korelacija između pijenja dovoljno vode i stvarnog gubitka težine.

"Ako smo dehidrirani, u našem mozgu postoji kvar signala koji može poslati signale gladi, a ne žeđi. To znači da smo skloni da jedemo više kada smo dehidrirani kako bismo nadoknadili osjećaj žeđi. Pored toga, ako ste dehidrirani, osjećat ćete se malo energije i umorni, što bi moglo potaknuti grickanje", dodao je.

Dobivanje mišića

Ako redovno idete u teretanu i jedete uravnoteženu ishranu, ali se čini da se vaga ne spušta, možda ćete dobiti mišiće.

"Možda ćete primijetiti da vam tijelo postaje zategnutije i jače. I možda ćete se osjećati sigurnije u svoj izgled uprkos onome što piše na vagi. Važna stvar koju treba zapamtiti je da je u redu gubiti kilograme sve dok to radite što je moguće zdravije", dodao je.

Ne propustite