(UZNEMIRUJUĆ SNIMAK) Vojni helikopter izgubio kontrolu i SRUŠIO SE U NASELJU: Među poginulima i PRVA ŽENA koja je upravljala UH-1N

Svijet
(UZNEMIRUJUĆ SNIMAK) Vojni helikopter izgubio kontrolu i SRUŠIO SE U NASELJU: Među poginulima i PRVA ŽENA koja je upravljala UH-1N
U Kolumbiji se dogodila stravična nesreća u kojoj su poginule četiri osobe kada se vojni helikopter srušio na naselje.

U Kolumbiji se dogodila stravična nesreća u kojoj su poginule četiri osobe kada se vojni helikopter srušio na naselje.

Snimak zastrašujućeg trenutka u gradu Quibdou ubrzo se pojavio na mrežama, a na njemu se vidi kako helikopter Kolumbijske nacionalne vojske gubi kontrolu u letu i pada na tlo, te se potom pojavljuje oblak dima.

Stravičnu nesreću snimili su građani sa svojih prozora, a u pozadini se čuju njihovi uznemireni glasovi u trenucima pada helikoptera.

Izvodio operaciju snadbijevanja

Kako su izvijestili lokalni mediji, riječ je o helikopteru UH-1N, koji je izvodio operaciju snadbijevanja u blizini grada Quibdo u regiji Choco na zapadu Kolumbije, prenosi The Sun.


Još nije objavljen uzrok rušenja helikoptera Nacionalne vojske, u kojem su poginuli članovi posade.

Jedna od žrtava nesreće bila je poručnica Džulijet Garsija - navodno prva vojnikinja koja je završila pilotski kurs za helikopter UH-1N. Poginula je zajedno s vojnicima Hektorom Jerezom, Johanom Orozcom i Rubenom Leguizamonom.

Prije nego što je mogla da se kvalifikuje kao pilot ovog helikoptera, Džulijet je morala da prođe kroz fazu prilično gustih teorijskih instrukcija i najmanje 20 misija da bi potom prešla na fazu letova gdje ne samo da prati pilote ovih letjelica, već i uči da rukuje svim instrumentima za noćno osmatranje, aktivnostima koje je uspjela da nauči na izuzetan način, prenosi Semana.


Na društvenim mrežama članovi ovog Zavoda ubrzo su počeli da se oglašavaju povodom tragedije, a jedan od njih bio je i major David Velaskez, koji je jednu od svojih objava posvetio ne samo Džulijet, već i ostalim članovima posade srušene letelice.

"Naš bol i snaga njihovim porodicama. Oni već lete visoko!", navodi se u tvitu.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro potvrdio je nesreću na Tviteru oko 20 sati, a ubrzo nakon toga objavio i da su dva vojna pilota i dva člana posade poginuli.

"S tugom moram izvijestiti da nema preživjelih u vazduhoplovnoj nesreći u Quibdou", rekao je te njihovim porodicama poručio da će ih pratiti u "ovom bolnom trenutku".

"Nećemo ih ostaviti same", naglasio je.

 

(Kurir.rs/The Sun/Semana)

Ne propustite