XI JINPING U POSJETI MOSKVI

POZADINA POSJETE XI Jinping-a MOSKVI: Podsticaj Pekinga izolovanom ruskom predsjedniku!

Objavljeno:20.03.2023 - 09:47
A A A Times Arial

Kineski predsjednik Si Đinping danas počinje trodnevnu posjetu Moskvi, gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom, što će, kako navodi agencija AP, biti podsticaj izolovanom ruskom predsjedniku nakon optužbi za ratne zločine u Ukrajini od strane Međunarodnog krivičnog suda.

Kineska vlada nije dala detalje o tome šta Xi namjerava da postigne tokom posjete Moskvi.

Prije ruskog napada u Ukrajini u februaru prošle godine, Xi i Putin su izjavili da imaju "bezgranično prijateljstvo", ali je Kina pokušala da se predstavi kao neutralna u sukobu, navodi AP.

Peking je prošlog mjeseca pozvao na prekid vatre, ali Washington vjeruje da bi to ratificiralo ratne dobitke Kremlja.

Kineska vlada je saopštila da će Xi posjetiti Moskvu od danas do srijede, ne precizirajući kada će otputovati. Ruska vlada je rekla da bi Xi trebao stići oko podneva i kasnije se sastati s Putinom.

Kina gleda na Rusiju kao na izvor nafte i gasa za svoju ekonomiju i kao partnera u suzbijanju američke dominacije u globalnim poslovima.

Sastanak daje Putinu i Xiju priliku da pokažu da imaju "moćne partnere" u vrijeme zategnutih odnosa s Washingtonom, rekao je Joseph Torrigan, stručnjak za odnose Kine i Rusije na Američkom univerzitetu u Washingtonu.

"Kina može signalizirati da je u stanju još više pomoći Rusiji i da, ako se odnosi sa SAD nastave pogoršavati, može učiniti mnogo više da pomogne u svom ratu protiv Ukrajine", rekao je Torrigan.

Odnosi Pekinga sa Washingtonom, Evropom i njegovim susjedima zategnuti su sporovima oko tehnologije, sigurnosti, ljudskih prava i odnosa vladajuće Komunističke partije sa Hong Kongom i njegovim muslimanskim manjinama.

Zajedno sa Indijom i drugim zemljama koje tvrde da su neutralne u ukrajinskom sukobu, Kina je povećala kupovinu ruske nafte i gasa, što je pomoglo u povećanju prihoda Rusije suočenih sa zapadnim sankcijama.

Kako se čini, Peking se uglavnom pridržava američkog upozorenja da ne pruža vojnu pomoć Rusiji, navodi AP.

Sastanak kineskog i ruskog lidera uslijedio je nakon objave Međunarodnog krivičnog suda u petak da je izdao nalog za hapšenje Putina, kojeg optužuje da je odgovoran za otmicu hiljada djece iz Ukrajine. Vlade zemalja koje priznaju nadležnost tog suda bile bi dužne da uhapse Putina ako ih posjeti.

Kremlj je odbacio potez MKS-a kao "neprihvatljiv".

Pokazujući prkos, Putin je tokom vikenda posjetio Krim i okupirani ukrajinski grad Mariupolj kako bi obilježio devetu godišnjicu ruske aneksije Krima.

U članku objavljenom danas u ruskom listu Gazeta, Xi je naveo da je Kina aktivno promovirala mirovne pregovore, ali nije objavila nikakve inicijative.

"Moja predstojeća posjeta Rusiji bit će put prijateljstva, saradnje i mira", napisao je Xi, prenosi kineska zvanična novinska agencija Xinhua.

"Razuman način za rješavanje krize može se pronaći ako obje strane prihvate viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti", napisao je Xi.

Njegova posjeta Rusiji dolazi nakon iznenadne najave diplomatskog otopljenja između Irana i Saudijske Arabije nakon sastanka u Pekingu, što je diplomatski podvig kineske vlade.

Xi želi da bude viđen kao globalni državnik koji igra konstruktivnu ulogu govoreći o miru, ali je malo vjerovatno da će vršiti pritisak na Putina da okonča rat u Ukrajini, rekao je Torigan, stručnjak za odnose Kine i Rusije.

On je rekao da je Peking zabrinut zbog potencijalnih ruskih gubitaka na bojnom polju, ali ne želi da bude viđen kao zemlja koja pomaže rusku agresiju.

Kina "neće trošiti politički kapital" na pritisak na Moskvu da sklopi mir "posebno ako ne misli da će išta dobiti", rekao je Torrigan.

Kurir.rs/Beta