DRAMATIČNO UPOZORENJE BIVŠEG PREDSJEDNIKA UKRAJINE: Rusija neće stati, ako je Ukrajina ne zaustavi, BOSNA I HERCEGOVINA je sljedeća

Objavljeno:20.03.2023 - 07:41
A A A Times Arial

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastaviće da napada druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.

"Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sljedeći", rekao je Juščenko u intervjuu koji je jučer objavila bosanskohercegovačka agencija Fena.

Juščenko je bio predsjednik nezavisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi.

Preživio je trovanje dioksinom

Otrovan je dioksinom, a istraga koja je provedena potvrdila je indikacije o umiješanosti Rusije u pokušaj ubistva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornik približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne prijetnje bezbjednosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz cijelu historiju kad god je željela biti nezavisna država postajala meta ruskih agresivnih namjera.

"Oni koji su započeli ovaj rat moraju da završe iza rešetaka"

Pozive da se rat u Ukrajini okonča tako što bi se započelo pregovore s Rusijom uz priznanje okupacije dijelova ukrajinske teritorije nazvao je potpuno neprihvatljivim rekavši kako bi to bilo isto kao da se s Hitlerom pregovaralo na taj način 1942. ili 1943. godine.

"Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte", rekao je bivši ukrajinski predsjednik. On snažno podržava krivično gonjenje odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

"Oni koji su započeli ovaj rat moraju da završe iza rešetaka. Ne želimo da izdamo 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata", rekao je Juščenko.

 

 

(Kurir.rs/Index.hr/Fena)