RAT U UKRAJINI, 390. DAN: Vladimir Putin posjetio Mariupolj, poprište jedne od najvećih bitaka od početka rata u Ukrajini, kasnije danas sastaje se s kineskim predsjednikom u Moskvi

Svijet
RAT U UKRAJINI, 390. DAN: Vladimir Putin posjetio Mariupolj, poprište jedne od najvećih bitaka od početka rata u Ukrajini, kasnije danas sastaje se s kineskim predsjednikom u Moskvi
Putin je jučer, odnosno sinoć, posjetio lučki grad Mariupolj kojeg su ruske snage nakon žestoke bitke i opsade zauzele u svibnju prošle godine.

Putin je jučer, odnosno sinoć, posjetio lučki grad Mariupolj kojeg su ruske snage nakon žestoke bitke i opsade zauzele u svibnju prošle godine.

Odlaskom u Mariupolj očito se šalje nekoliko poruka - prije svega Haškom sudu koji je za njim izdao uhidbeni nalog, a posjet dolazi neposredno pred današnji sastanak u Moskvi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji će u glavnom gradu Rusije ostati do srijede. Putin je već najavio da od sastanka s Xijem ima "velika očekivanja".

Aktualno:

• Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je jučer Mariupolj, grad u regiji Donjeck kojeg su, nakon duge opsade, ruske snage zauzele prošle godine u svibnju. Prije još uvijek aktualne bitke za Bahmut, bitka za Mariupolj slovila je za najžešću u sklopu rata u Ukrajini.

Putin je u grad stigao helikopterom te je obišao nekoliko gradskih četvrti, izvijestila je sinoć ruska državna novinska agencija TASS. U gradu je u tijeku intenzivna obnova nakon velikih razaranja prošle godine.

Dolazak u Mariupolj je najbliže liniji bojišnice koliko je Putin bio od početka rata.


• Letovi američkih bespilotnih letjelica, iznad Crnog i Baltičkog mora, znak su izravne upletenosti SAD-a u sukob s Rusijom, poručio je je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Podsjetimo, prošlog tjedna američki dron srušio se u more nakon što su ga presreli ruski vojni zrakoplovi.

"Sasvim je očito što ti dronovi rade, njihova misija uopće nije miroljubiva misija osiguranja sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama", rekao je Peskov. "Zapravo, govorimo o izravnoj uključenosti operatera ovih bespilotnih letjelica u sukob, u sukob protiv nas", poručio je.

• Gradsko vijeće ukrajinskog Mariupolja u egzilu sinoć je oštro osudilo posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina tom lučkom gradu, koji je prošle godine nakon duge opsade pao pod kontrolu Rusije. "Međunarodni kriminalac Putin posjetio je okupirani Mariupolj. Gledao je 'ponovnu izgradnju grada'... noću. Vjerojatno kako grad, ubijen njegovim 'oslobađanjem', ne bi vidio za svjetla dana", objavilo je vijeće na svom Telegramu.

• Dogovor koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora obnovljen je na najmanje 60 dana nakon što je Rusija upozorila da će daljnje produljenje nakon sredine svibnja ovisiti o uklanjanju nekih zapadnih sankcija. Ugovor između Rusije i Ukrajine, postignut uz posredništvo UN-a i Turske, trebao je isteći u subotu.

• Ukrajinske snage izvan istočnog grada Bahmuta uspijevaju držati ruske jedinice na dovoljnoj udaljenosti da bi streljivo, hrana, oprema i lijekovi mogli biti isporučeni braniteljima unutar grada, navodi se u izvješću ukrajinske vojske.

• Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s najvišim zapovjedništvom vojne operacije u Ukrajini, uključujući šefa glavnog stožera Valerija Gerasimova koji je zadužen za vođenje rata u Ukrajini. Sastanak je održan u zapovjednom centru u gradu Rostov na Donu, u južnoj Rusiji, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Ukrajina, najnovije:

Rat u Ukrajini, 389. dan: Putin na Krimu, SAD pozdravlja uhidbeni nalog ICC-a iako potvrđuju da ne priznaju nadležnost suda, Xi dolazi u Moskvu u ponedjeljak, ostaje do srijede
Rat u Ukrajini, 388. dan: Haški sud je izdao uhidbeni nalog za Vladimira Putina, spominje se masovno i organizirana otmica ukrajinske djece, Rusija odbacuje sve optužbe
Rat u Ukrajini, 387. dan: Poljska šalje vojne zrakoplove u Ukrajinu - može li ovim pritiskom natjerati i druge saveznike da učine isto?

 

Izvori: The Guardian | The Washington Post | CNN | independent.co.uk | al-Jazeera

Ne propustite