Njemačka: Ako Putin dođe u našu zemlju, uhapsićemo ga i predati Haagu

Objavljeno:19.03.2023 - 18:10
A A A Times Arial

Njemački ministar vanjskih poslova Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako on kroči na njemačko tlo. Dodao je da će se u slučaju Putinova dolaska, Međunarodni kazneni sud brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga, piše Yahoo News.

“Njemačka će tada biti obavezna uhapsiti Putina i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu”, rekao je ministar.

Podsjetimo, Haški sud je prekjučer izdao nalog za Putinovo uhićenje pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Nezakonita deportacija ukrajinske djece

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za hapšenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje “opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”, prenosi N1