NEMATE POJMA ŠTA SE SVE NALAZI U NJOJ, A EVO ŠTA SE DESI AKO JEDETE BANANU SVAKI DAN: Niste mogli ni da zamislite

Porodica i zdravlje
NEMATE POJMA ŠTA SE SVE NALAZI U NJOJ, A EVO ŠTA SE DESI AKO JEDETE BANANU SVAKI DAN: Niste mogli ni da zamislite
U nastavku su navedeni razlozi zašto bi svaki dan trebalo da pojedemo bananu

U nastavku su navedeni razlozi zašto bi svaki dan trebalo da pojedemo bananu
Bananu bi svakako trebalo da uvrstimo u svoju dnevnu ishranu jer donosi brojne zdravstvene prednosti. Ova ukusna voćka bogata je hranjivim materijama koje su ključne za održavanje zdravlja i dobrog raspoloženja.

U nastavku su navedeni razlozi zašto bi svaki dan trebalo da pojedemo bananu.

Bogatstvo hranjivim materijama

Bananu karakteriše bogatstvo hranjivim materijama poput vitamina C, vitamina B6, kalijuma, vlakana i antioksidansa. Jedna srednje velika banana (118 grama) sadrži oko 105 kalorija, 27 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 1 gram proteina i 0,4 grama masti.

Pomaže u regulaciji probave

Bananu bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu ako želite da poboljšate probavu. Ova voćka je bogata vlaknima koja pomažu u održavanju probavnog sistema zdravim i redovnim. Takođe, vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i poboljšava apsorpciju hranjivih materija.

Poboljšava raspoloženje

Bananu bi trebalo da pojedete ako se osjećate neraspoloženo ili pod stresom. Banane sadrže aminokiselinu triptofan, koja se u tijelu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj stresa.

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Bananu bi trebalo da jedete ako želite da regulišete krvni pritisak. Ova voćka je bogata kalijumom, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Kalijum pomaže u sprječavanju štetnih efekata natrijuma, minerala koji može da povisi krvni pritisak.

Pomaže u borbi protiv anemije

Bananu bi trebalo da jedete ako želite da spriječite anemiju. Ova voćka je bogata željezom, mineralom koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Bananu bi trebalo da jedu oni koji žele da smanje rizik od srčanih bolesti. Ova voćka bogata je kalijumom, vlaknima i antioksidansima, koji su važni za održavanje zdravlja srca. Kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što smanjuje krvni pritisak, a vlakna i antioksidansi pomažu u smanjenju nivoa holesterola i upale u tijelu, što su faktori rizika za srčane bolesti.

Dobar izvor energije

Bananu bi trebalo da jedete ako želite brz i jednostavan izvor energije. Ova voćka je bogata ugljenim hidratima, što je važno za održavanje energije u tijelu. Banane sadrže i prirodni šećer, što ih čini idealnim izborom za brzi energetski podsticaj prije vježbanja ili tokom napornog dana.

Pomaže u ublažavanju grčeva mišića

Bananu bi trebali jesti ako patite od grčeva mišića. Ova voćka bogata je kalijumom, mineralom koji igra ključnu ulogu u održavanju mišićne funkcije. Nedostatak kalijuma može dovesti do grčeva mišića, pa konzumacija banana može pomoći u njihovom ublažavanju.

Uz sve ove prednosti, banane su i izvrsno prenosno voće koje se lako može ponijeti sa sobom na posao, školu ili putovanje. Ako želite da dobijete najviše koristi od banane, važno je odabrati zrele banane, jer su one najbogatije hranjivim materijama. Banane su takođe vrlo raznolik sastojak u kuhinji, pa se mogu koristiti u smoothiejima, poslasticama, salatama i drugim jelima. Ukratko, jedna banana dnevno može pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti tijela, stoga bi bilo dobro uvrstiti ovu ukusnu voćku u svoju dnevnu ishranu, piše Klik.hr.

Ne propustite