Britanski premijer Rishi Sunak tvrdi: "Kina predstavlja sistemski izazov globalnom poretku"

Svijet
Britanski premijer Rishi Sunak tvrdi: "Kina predstavlja sistemski izazov globalnom poretku"
,

Nametljiva Kina predstavlja "sistemski izazov globalnom poretku", rekao je britanski premijer Rishi Sunak za NBC News dok Britanija, SAD i Australija planiraju koordinirati svoje najnovije korake u obrambenom partnerstvu kako bi se suprotstavili rastućoj moći kineske vojske.

"Ponašanje koje smo vidjeli u Kini u zadnje vrijeme je zabrinjavajuće", rekao je Sunak u intervjuu. "Kina se ponaša autoritarnije kod kuće i agresivnija je u inozemstvu", rekao je. "Kina sigurno predstavlja najveću državnu prijetnju našim ekonomskim interesima. I to je sistemski izazov za svjetski poredak", rekao je.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden ugostio je Sunaka i australskog premijera Anthonyja Albanesea u San Diegu krajem prošle sedmice kako bi podržali novodogovorene inicijative za odbrambeni pakt AUKUS (Australija - Britanija - SAD), 18 mjeseci nakon najave partnerstva. Ambiciozno obrambeno partnerstvo ima za cilj isporuku podmornica na nuklearni pogon Canberri kao dio pokušaja, kako navode, suprotstavljanja kineskom vojnom gomilanju u Aziji.

Ne propustite