LUĐAČKI LET I REKORD SEZONE NA ČUVENOJ LETAONICI: Čovjek je letio dok se nije srušio - MISLIO SAM DA SAM SLOMIO OBJE NOGE!

Ostali sportovi
LUĐAČKI LET I REKORD SEZONE NA ČUVENOJ LETAONICI: Čovjek je letio dok se nije srušio - MISLIO SAM DA SAM SLOMIO OBJE NOGE!
.

Svjetski rekorder u skijaškim letovima Stefan Kraft je u subotu umalo okončao svoju karijeru. Bilo je to na čuvenoj skakaonici u Vikersundu.

Kraft koji ima 30 godina je jedan od najboljih modernih avijatora. Jedini je koji je uspio skočiti više od četvrtine kilometra na Planici i u Vikersundu.

Austrijanca je na čuvenoj skakaonici u Norveškoj postavio i svjetski rekord 2017. godine kada je doskočio na 253.5 metara.

U subotu je imao priliku da dodatno produži rekord, ali sigurno sleti. Bilo je to tokom kvalifikacija.

Kraft je iskoristio sjajne uslove i letio je do kad nije pao, na kraju je doskočio na nevjerovatnih 249 metara i glavom je udario u pod.

Iako je imao glavobolju sjajni letač je nastupio i u takmičenju te je završio na visokom drugom mjestu.

"Veoma sam zadovoljan, bilo je to najluđi dan u mojoj karijeri iz ugla uslova, adrenalina i emocija", rekao je Kraft.

"Prvo sam mislio da ću oboriti svjetski rekord, a onda sam mislio da sam slomio obje noge", poručio je Austrijanac.

Inače, skok od 249 metara je bio najduži u ovoj sezoni.

Organizator je u pripremi takmičenja odradio određenu modernizaciju na letaonici, ranije se na 250 metara moglo doskočiti sigurno, sada to više nije slučaj.

Prostor za slijetanje je prekireven tonama šute i u suštini su skokovi skraćeni. Iz FIS-a su sve opravdali sigurnošću skakača, ali ipak Kraftov skok je pokazao suprotno.

Pobjedu u takmičenju trećem ovosezonskom izdanju skijaških letova ispred Krafta odnio je domaći takmičar Halvor Egner Granerud i to sa skokovima od 235.5 i 222 metara, piše sportsport.ba.

Iza drugoplasiranog Krafta koji je tokom takmičenja skočio 239.5 i 227.5 metara se našao njegov sunarodnjak Daniel Tschofenig. Drugi Austrijanac na podijumu je u prvoj seriji skočio 216.5 metara, a u drugoj 229.5 metara.

Ne propustite