(VIDEO) NAJEDNOM STIGAO PUTIN! Ovaj potez je poruka za sud u Haagu: Evo gdje je otišao ruski predsjednik

Svijet
(VIDEO) NAJEDNOM STIGAO PUTIN! Ovaj potez je poruka za sud u Haagu: Evo gdje je otišao ruski predsjednik
Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je poluotok Krim kako bi obilježio devet godina aneksije od strane Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je poluotok Krim kako bi obilježio devet godina aneksije od strane Rusije.

Ruska državna TV prikazala je kratku snimku ležerno odjevenog Putina u šetnji sa skupinom dužnosnika. Regiju je 2014. anektirao Kremlj u potezu koji je većina svijeta osudila nezakonitim.

Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je okupirala u jednogodišnjem ratu.

Znakovite lokacije Putinove posjete

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar. Čini se da su lokacije odabrane kao odgovor na nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda koji je izdan u petak, prenosi Guardian.

U tom nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju.

Putin je putovao zrakoplovom od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada u regiji, gdje je obilazak nastavio automobilom, tvrdi guverner Mihail Razvožajev, postavljen od strane Moskve.

Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište na ruševinama starog grčkog grada Hersonesa, javljaju ruski državni mediji.

Prvi nalog za uhićenje čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Uhidbeni nalog ICC-a bio je prvi izdan protiv čelnika jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Sud, sa sjedištem u nizozemskom Haagu, također je izdao nalog za uhićenje Marije Lvove-Belove, povjerenice za prava djece u Uredu predsjednika Ruske Federacije.

Moskva je odmah odbacila taj potez – a Ukrajina ga je pozdravila kao veliki napredak. Njegove praktične implikacije, međutim, mogle bi biti ograničene jer su izgledi da Putin odgovara malo vjerojatni s obzirom na to da Moskva ne priznaje nadležnost suda niti izručuje svoje državljane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio “nečuvenom i neprihvatljivom”, pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

“Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju”, istaknuo je.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija.

 

 

Autor:Dnevno.hr

Ne propustite