Trump očekuje da će biti uhapšen u utorak, pozvao pristalice na proteste

Svijet
Trump očekuje da će biti uhapšen u utorak, pozvao pristalice na proteste
Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine

 

Bivši američki predsjednik Donald Trump očekuje da će u utorak biti uhapšen u slučaju koji je pokrenuo ured okružnog tužitelja na Manhattanu i pozvao je svoje pristaše na proteste, objavio je Truth Social, prenosi Hina.

Glasnogovornik ureda okružnog tužitelja odbio je komentirati navode.

Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” informacija iz ureda okružnog tužitelja na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhapšen. Nije rekao koje će biti optužbe.

“Nezakonito curenje informacija iz korumpiranog i vrlo ispolitiziranog ureda okružnog tužitelja na Manhattanu ukazuje na to da će, bez ikakvog zločina koji se može dokazati vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, biti uhapšen sljedeći utorak”, napisao je Trump.

“Protestirajte, vratite našu naciju!” rekao je Trump.

Ured okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga ranije ove godine počeo je predstavljati dokaze velikoj poroti koja istražuje isplatu od 130.000 dolara Michaela Cohena, Trumpova bivšeg advokata, porno zvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, kaže da je imala aferu s Trumpom desetljeće ranije. Trump je negirao da se afera dogodila.

Trump želi ponovo u Bijelu kuću

Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

Braggov ured ranije ovog mjeseca pozvao je Trumpa da svjedoči pred velikom porotom koja istražuje tajne novčane isplate, kaže Trumpova advokatica Susan Necheles. Pravni stručnjaci kažu da je to znak da je optužnica blizu.

Cohen se 2018., među ostalim dijelima, izjasnio krivim za savezne povrede finansiranja kampanje organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi.

Rekao je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja. Ured američkog državnog advokata na Manhattanu nije optužio Trumpa za zločin.

Cohen je svjedočio pred velikom porotom u ponedjeljak i ponovno u srijedu, prema riječima njegovog advokata Lannyja Davisa. Postupci velike porote nisu javni.

Danielsina advokatica rekla je da je njezina stranka prošle sedmice razgovarala s tužiteljima.

 

 

IZVOR: AGENCIJE

.

Ne propustite