KAKO ĆEMO SPAVATI KAD POMJERIMO KAZALJKE UNAPRIJED: Uskoro prelazimo na LJETNO računanje vremena - spremni za ove promjene

Porodica i zdravlje
KAKO ĆEMO SPAVATI KAD POMJERIMO KAZALJKE UNAPRIJED: Uskoro prelazimo na LJETNO računanje vremena - spremni za ove promjene
-

Da li ste znali da je dovoljan samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio "domino efekt pospanosti"?

Ljetno računanje vremena počinje u nedelju, 26. marta. Sat će se sa 2 sata pomjeriti na 3 - spavaćemo sat vremena kraće, ali dan će biti duži. Dok se u poslednje vreme mnogi žale na proljećni umor koji vlada, da li ste se zapitali kako će na vas uticati ljetno računanje vremena?

Prema riječima stručnjaka, dovoljan je samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio "domino efekt pospanosti". Kada promijenimo rutinu, posljedice mogu da traju duže nego što očekujemo. Razlog su hormoni koje naše tijelo proizvodi. "Melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlijezda u našem mozgu koja reguliše naš ciklus spavanja i budnosti. Luči se kao odgovor na mrak i pomaže nam da se osjećamo umorno i spremno za spavanje, a potiskuje ga svjetlo. Tako da, kada smo više izloženi dnevnom svetlu, naše telo može da proizvodi manje melatonina", objašnjava doktorka Sue Pekok.

Pomjeranje kazaljki na ljetno računanje vremena, kako kaže, često može da uzrokuje privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naše tijelo ne navikne na promjenu.

"Ovo posebno utiče na one koji su osjetljivi na promjene kada je njihov ritam spavanja u pitanju. Nekima može da prođe i nekoliko dana dok se nivo melatonina ne prilagodi novom ciklusu svjetla i tame", kaže doktorka i predlaže postupno prilagođavanje rasporeda spavanja odlaskom u krevet i buđenjem od 10 do 15 minuta ranije svaki dan.

"Nemojte da uvodite drastične promjene, jer održavanje rutine spavanja reguliše unutrašnji sat i poboljšava kvalitet sna. Ovo pravilo važi i u toku vikenda", savjetuje ona i dodaje da bi bilo korisno da stavite masku za spavanje. Takođe, savjet je da tokom dana budete što više napolju, jer se na taj način smanjuje osećaj umora.

(MONDO)

Ne propustite