ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD POJEDETE JEDAN SENDVIČ: Stručnjaci upozoravaju - ovo trebate znati

Porodica i zdravlje
ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD POJEDETE JEDAN SENDVIČ: Stručnjaci upozoravaju - ovo trebate znati
-

Sendvič je tempirana bomba, tvrde stručnjaci.

Sendviči su jedan od omiljenih obroka na Balkanu, naročito jer možemo da ih jedemo u bilo koje doba dana. Svjesni smo da nisu baš zdrava opcija, posebno jer od stručnjaka stalno dobijamo savjete da "ne jedemo samo suvu hranu". Većina sendviča sadrži masnoće, so, šećer, ugljene hidrate, ali nutricionistkinja dr Lisa Jang tvrdi da ne moramo da ih izbacujemo iz ishrane.

"Ne morate da žrtvujete sendvič, ali pokušajte da prerađeno meso zamijenite ćuretinom ili piletinom i dodajte malo humusa ili avokada", rekla je i objasnila kako sendviči utiču na naše zdravlje:

HLJEB
Hljeb je glavni sastojak za sendvič, bez njega ništa. Svi znamo da nije svaki hljeb zdrav, a bijeli je izvor ugljenih hidrata. Uzrokuje skok nivoa šećera u krvi, a potom nagli pad. Zdravija opcija je hljeb od cijelog zrna jer sadrži vlakna. Pomaže vam da ostanete siti, dok šećer u krvi održava slabim, kaže nutricionistkinja.

SO
So uzrokuje visoki krvni pritisak, a prisutna je u mnogim sendvičima. Prerađene namirnice poput šunke, salame i slanine imaju velike količine natrijuma, kao i razni namazi. Kako biste smanjili unos natrijuma, najbolje da izaberete svježa pileća ili ćureća prsa.

ZASIĆENE MASTI
Nalaze se u siru i mesu, glavnim sastojcima sendviča. Zamenom sira paradajzom, zelenom salatom, kiselim krastavcima i drugim prelivima i odabirom nemasnog svježeg mesa umjesto prerađenog, možete znatno da smanjite količinu zasićenih masti u svom sendviču.

ŠEĆER
Šećer je jedan od sastojaka hljeba, ali se nalazi u pojedinim dodacima sendviču, poput kečapa. Kečap zamijenite senfom, savjetovala je nutricionistkinja.

NITRATI
Nitrati i nitriti se dodaju mesnim proizvodima tokom procesa sušenja mesa. Ipak, u našim crijevima, oni "mogu da stvore hemikalije koje doprinose riziku ozbiljnih zdravstvenih problema", rekla je nutricionistkinja. Prerađeno meso sadrži previše natrijuma i konzervansa, dodala je ona, savjetujući potrošače da ih izbjegavaju kad god je to moguće.

(MONDO)

Ne propustite