RUŽE ĆE VAM OVE GODINE CVJETATI NIKAD LJEPŠE I BUJNIJE: Samo pored posadite ovu biljku

Sve za dom
RUŽE ĆE VAM OVE GODINE CVJETATI NIKAD LJEPŠE I BUJNIJE: Samo pored posadite ovu biljku
-

Možda niste do sada znali, ali ako neke biljke zasadite kao prateće uz glavnu biljku, osim pojačanog estetskog doživljaja, dobićete i bolje uslove za rast i razvoj glavne biljke.

Jedini preduslov je da prateće biljke zahtevaju iste ili slične uslove kao i glavna biljka, u ovom slučaju ruža, koja je mnogima omiljeni ukras u dvorištu. Pojedine biljke se smatraju idealnim pratećim biljkama jer štite glavnu biljku od štetočina, utiču povoljno na zemljište ili neke druge faktore koji su bitni za rast, razvoj i zdravlje zasada.

To su uglavnom biljke koje rastu relativno nisko, poput lavande, virka, mačije trave ili ružičastog karanfila. Ove biljke rastu gusto, te tako čuvaju vodu u zemljištu od isparavanja, što znači da će ruža biti duže snabdevena neophodnom vodom.

Poznato je da ruže daju svoje maksimume kada se nalaze na punom suncu i dobro isušenom tlu. Tako da bi pored njih trebalo saditi one biljke koje takođe imaju potrebu za većom količinom sunca. Treba izbjegavati biljke koje imaju veliku potrebu za vodom, kako ne bi upijali svu vlažnost iz tla i time počele da se “takmiče” sa ružom u rastu i cvjetanju.

ruze

Angelonija koja se može gajiti preko cijele godine, lantana, vanilin žbun i verbena zahtevaju upravo osunčani prostor, pa predstavljaju idealnu pratnju ruža. Zahtevaju malo vode i godi im isto đubrivo kao i ružama. Pojedine biljke su dobri pratioci jer, kako smo pomenuli, teraju štetočine od ruža, pa predstavljaju prirodan insekticid. U pitanju su biljke koje imaju određene prirodne supstance u svojim cvjetovima, korenu ili listovima, koje insektima ne odgovaraju. Za to su dobre biljke iz porodice luka, kao što su vlašac, ukrasni i jestivi lukovi. Ove biljke sprječavaju pojavu crnih mrlja i razmnožavanje biljnih vaši.

Dobre su i prelijepe muškatle, zatim bosiljak, žalfija, pomenuta lavanda, nana, neven, hajdučka trava, mačija trava, origano, vratić, ruta i mnoge druge.

Možda vam ne bi ni palo na pamet, ali paradajz je takođe efikasna pratnja, jer sprječava stvaranje čađave pegavost ili rđe ruže. Zanimljiv je način na koji to radi hajdučka trava. Ona svojim supstancama privlači bubamare koje se hrane biljnim vašima, a ne nanose ruži nikakvu štetu. Kako biljke ne bi zatirale ili prekrivale jedna drugu, neophodno je da obratite pažnju na razmak između ruže i prateće biljke. Vodite računa da ih posadite uvijek barem 30 centimetara udaljene tako da ne utičete na razvoj korenovog sistema kod ruže.

Ne propustite