Zašto su se bankarski strahovi upravo vratili?

Biznis
Zašto su se bankarski strahovi upravo vratili?
CREDIT SUISSE, golema, 167 godina stara europska banka bila je u srijedu na rubu propasti. Potaknula je zabrinutost oko zdravlja globalnog financijskog sustava te zadala tržišnim izvjestiteljima glavobolje jer se raspoloženje mijenjalo od "sranje-prodaj" u ponedjeljak, preko "svi se opustite" u utorak, do ludila u srijedu...

CREDIT SUISSE, golema, 167 godina stara europska banka bila je u srijedu na rubu propasti. Potaknula je zabrinutost oko zdravlja globalnog financijskog sustava te zadala tržišnim izvjestiteljima glavobolje jer se raspoloženje mijenjalo od "sranje-prodaj" u ponedjeljak, preko "svi se opustite" u utorak, do ludila u srijedu...

Nakon najveće jednodnevne rasprodaje banke ikada čelnici Credit Suissea sastali su se sa švicarskim vlastima kako bi razgovarali o opcijama za stabilizaciju banke. Kasno tog dana središnja banka i nacionalno regulatorno tijelo za financijsko tržište izdali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će banci pružiti financijsku pomoć ako bude potrebno, istučući njenu važnost za širi financijski sustav, piše CNN.

Wall Street se spremao za zatvaranje...
Sve se to dogodilo otprilike dok se Wall Street spremao za zatvaranje. Dionice su završile dan u minusu, povučene stanjem s velikim i malim bankama. U trenutku pisanja ovog članka financijski svijet bio je u neizvjesnosti, čekajući da vidi kako će se kriza u Credit Suisseu odvijati.

Teško je procijeniti kakve bi posljedice imalo da Credit Suisse propadne - sa svojom imovinom od pola bilijuna dolara i više od 50.000 zaposlenika diljem svijeta.

Prošlotjedni bankrot Silicon Valley Banka i Signature Banka, dvije bitno manje regionalne banke, poljuljao je povjerenje ulagača diljem svijeta. Credit Suisse, jedan od najvećih zajmodavaca u Europi, "mnogo je više globalno povezan, s više podružnica izvan Švicarske, uključujući i SAD", napisao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu, te dodao: "Credit Suisse nije samo švicarski problem već i globalni."

Credit Suisse je poznata kao "globalna sistemski važna banka" ili G-SIB. Kad se jedna od tih megabanaka nađe u problemima, ljudi se počnu pitati što se događa sa sustavom i nagađaju tko bi mogao biti sljedeći koji će pasti.

Čak i uz financijsku pomoć švicarskih vlasti, još uvijek postoji mnogo rizika i nepoznanica koji proizlaze iz Credit Suissea, držeći ulagače na iglama.

Previranja u Credit Suisseu pokazuju da kriza nije obuzdana, rekao je Arthur Wilmarth, profesor na Pravnom fakultetu George Washington: "Mislim da je bilo naivno pomisliti da će stanje biti obuzdano samo s nekoliko regionalnih banaka, jer očito još uvijek postoje šokovi koji odjekuju u bankarskom sustavu, a to znači da se potencijalno mogu proširiti na najveće banke."

Kako su povezane Credit Suisse i Silicon Valley Bank?
Tehnički nisu. Ali psihologija stada itekako je moćna sila u ubrzanom svijetu financijskih tržišta. Credit Suisse se suočava s nepovezanim problemima koji su tinjali godinama i slučajno su eskalirali u isto vrijeme kada su američke vlasti morale spašavati SVB i Signature.

Ključni citat: "Credit Suisse je godinama bila prometna nesreća u nastajanju, ali današnje se vijesti, naravno, događaju u kontekstu SVB-a", napisao je Peter Boockvar, glavni direktor za investicije Bleakley Financial Groupa.

Rezultat je mnogo zabrinutosti oko bankarskog sektora s obje strane Atlantika.

Poanta
Propast Silicon Valley Banka nije uzrokovala posrnuće Credit Suissea, ali je švicarsku banku stavila pod još intenzivniji nadzor. I možda je povećala rasprodaju koja je bacila Credit Suisse na koljena.

Europske i američke banke suočavaju se sa sličnim makroekonomskim čimbenicima okruženja. Nakon godina ultraniskih (a u slučaju Europe čak i negativnih) kamatnih stopa, prinosi na državne obveznice, uključujući državne obveznice, naglo su porasli, smanjujući vrijednost temeljne imovine banaka.

"Današnji događaji pokazuju da postoje brojne ranjivosti različitih veličina, stupnjeva i lokacija u američkom i globalnom financijskom sustavu. Ovi kaskadni događaji ponovno ilustriraju da su regulacija i nadzor najvećih financijskih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama, pa i u cijelom svijetu, još uvijek nedostatni, uglavnom zbog uspješnog lobiranja financijske industrije", rekao je izvršni direktor Better Marketsa Dennis M. Kelleher.

Ne propustite