AKO SIMPTOMI TRAJU DVIJE SEDMICE, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Svi ih miješaju sa PREHLADOM, a mogu ukazati na KARCINOM grla

Objavljeno:15.03.2023 - 22:45
A A A Times Arial

Simtopi se razlikuju po tome na kom mjestu se nalazi rak na grlu. Postoji nekoliko vrsta karcinoma grkljana

Rak grla je oboljenje koje uglavnom zahvata larinks (grkljan), a nešto rjeđe farinks (ždrijelo) i tonzile (krajnici), a počinje tako što obuhvata pljosnate ćelije sluzokože koje se normalno nalaze kao oblažući sloj grla.

Tumor može biti lociran iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotičnim, u njihovom nivou, što je glotični tumor, i subglotičnim, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Osim toga, postoje i: karcinom nazofarinksa (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji dio nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

Zašto nastaje rak grla?

Jedan od razloga je rasprostranjeno pušenje, kao i činjenica da često olako shvatamo promuklost, objasnili su stručnjaci. Poznato je da se rak grla javlja kada mutiraju ćelije koje čine njegovo tkivo, a te mutacije tada uzrokuju nekontrolisani i abnormalni rast ćelija koje dalje formiraju tumorsko tkivo. Faktori rizika su, pored pušenja i prekomerne konzumacije alkoholnih pića, ishrana bez dovoljne zastupljenosti voća i povrća, izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična anamneza, višegodišnja gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), brojne virusne infekcije, uključujući infekcije sa humanim papiloma virusom (HPV) i Epsteinom - Barem sa virusom koji je uzročnik infektivne mononukleoze...

Uočeno je da se ova bolest češće javlja kod muškaraca i starijih osoba: gotovo tri četvrtine slučajeva dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina, a vrlo rijetko kod osoba mlađih od 40 godina.

Koji su simptomi raka grla?

U slučaju karcinoma glotisa javlja se uporna promuklost, zahvaljujući kojoj se ova bolest dijagnostikuje u ranoj fazi i povećava šanse za izlječenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što je bolest već uznapredovala i zahvatila lokalne limfne čvorove, pa je liječenje otežano.

Pored promuklosti, neki od simptoma su:

otežano gutanje
izrasline na vratu koje se ponekad mogu opipati, a ponekad čak i vidjeti golim okom
uporne rane
bol u uhu
teško disanje
nedostatak apetita, nagli gubitak težine
opšta slabost organizma

Kada posjetiti ljekara?

Ako bilo koji od navedenih znakova bolesti osjećate najmanje dvije-tri sedmice, ne smijete ih pripisivati ​​privremenom stanju, ali svakako razgovarajte sa svojim izabranim ljekarom o mogućnostima daljnje analize. Većina simptoma raka grla nije specifična za rak, pa ćete najvjerovatnije prvo biti upućeni na testove koji bi trebali isključiti neke druge uobičajene bolesti.