AKO SIMPTOMI TRAJU DVIJE SEDMICE, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Svi ih miješaju sa PREHLADOM, a mogu ukazati na KARCINOM grla

Porodica i zdravlje
AKO SIMPTOMI TRAJU DVIJE SEDMICE, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Svi ih miješaju sa PREHLADOM, a mogu ukazati na KARCINOM grla
Simtopi se razlikuju po tome na kom mjestu se nalazi rak na grlu. Postoji nekoliko vrsta karcinoma grkljana

Simtopi se razlikuju po tome na kom mjestu se nalazi rak na grlu. Postoji nekoliko vrsta karcinoma grkljana

Rak grla je oboljenje koje uglavnom zahvata larinks (grkljan), a nešto rjeđe farinks (ždrijelo) i tonzile (krajnici), a počinje tako što obuhvata pljosnate ćelije sluzokože koje se normalno nalaze kao oblažući sloj grla.

Tumor može biti lociran iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotičnim, u njihovom nivou, što je glotični tumor, i subglotičnim, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Osim toga, postoje i: karcinom nazofarinksa (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji dio nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

Zašto nastaje rak grla?

Jedan od razloga je rasprostranjeno pušenje, kao i činjenica da često olako shvatamo promuklost, objasnili su stručnjaci. Poznato je da se rak grla javlja kada mutiraju ćelije koje čine njegovo tkivo, a te mutacije tada uzrokuju nekontrolisani i abnormalni rast ćelija koje dalje formiraju tumorsko tkivo. Faktori rizika su, pored pušenja i prekomerne konzumacije alkoholnih pića, ishrana bez dovoljne zastupljenosti voća i povrća, izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična anamneza, višegodišnja gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), brojne virusne infekcije, uključujući infekcije sa humanim papiloma virusom (HPV) i Epsteinom - Barem sa virusom koji je uzročnik infektivne mononukleoze...

Uočeno je da se ova bolest češće javlja kod muškaraca i starijih osoba: gotovo tri četvrtine slučajeva dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina, a vrlo rijetko kod osoba mlađih od 40 godina.

Koji su simptomi raka grla?

U slučaju karcinoma glotisa javlja se uporna promuklost, zahvaljujući kojoj se ova bolest dijagnostikuje u ranoj fazi i povećava šanse za izlječenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što je bolest već uznapredovala i zahvatila lokalne limfne čvorove, pa je liječenje otežano.

Pored promuklosti, neki od simptoma su:

otežano gutanje
izrasline na vratu koje se ponekad mogu opipati, a ponekad čak i vidjeti golim okom
uporne rane
bol u uhu
teško disanje
nedostatak apetita, nagli gubitak težine
opšta slabost organizma

Kada posjetiti ljekara?

Ako bilo koji od navedenih znakova bolesti osjećate najmanje dvije-tri sedmice, ne smijete ih pripisivati ​​privremenom stanju, ali svakako razgovarajte sa svojim izabranim ljekarom o mogućnostima daljnje analize. Većina simptoma raka grla nije specifična za rak, pa ćete najvjerovatnije prvo biti upućeni na testove koji bi trebali isključiti neke druge uobičajene bolesti.

Ne propustite