NEDOSTAJE LI VAM OMEGA-3 MASNIH KISELINA? Sedam simptoma na koje ne obraćamo pažnju

Porodica i zdravlje
NEDOSTAJE LI VAM OMEGA-3 MASNIH KISELINA? Sedam simptoma na koje ne obraćamo pažnju
Omega-3 masne kiseline ključne su za naše zdravlje i dobrobit organizma, a jedna je nedavna studija pokazala kako većina žena ima nedostatak tih tvari u organizmu, što rezultira iritirajućim simptomima poput nesanice ili suhe kože, ali i potencijalno povećava rizik od bolesti srca i srčanog sustava No nemojte paničariti jer se u većini slučajeva taj nedostatak lako može otkloniti promjenama prehrane i načina života.

Omega-3 masne kiseline ključne su za naše zdravlje i dobrobit organizma, a jedna je nedavna studija pokazala kako većina žena ima nedostatak tih tvari u organizmu, što rezultira iritirajućim simptomima poput nesanice ili suhe kože, ali i potencijalno povećava rizik od bolesti srca i srčanog sustava
No nemojte paničariti jer se u većini slučajeva taj nedostatak lako može otkloniti promjenama prehrane i načina života.

Evo koji su znakovi da vam nedostaje omega-3 masna kiselina:

Suha koža

Tajna mladenačke i hidratizirane kože je upravo u omega-3 masnim kiselinama koje se prirodno nalaze u strukturi staničnih stijenki. S vremenom se njihove zalihe počinju trošiti pa koža gubi svoj elasticitet. Omega-3 masne kiseline pomažu koži apsorbirati zdrave hranjive tvari i izbaciti štetne tvari, što rezultira zdravom i sjajnom kožom.

Kosa bez sjaja

Iste omega-3 masne kiseline koje se nalaze u stanicama vaše kože, također se nalaze i u folikulima kose, što ga čini vrlo bitnim sastojkom zbog kojeg vaša kosa izgleda lijepo i njegovano. Nedostatak omega 3 masnih kiselina manifestira se lošim stanjem kose, pucanjem vlasi i njezinim ispadanjem.  

Krhki nokti

Mekani i lomljivi nokti koji se ljušte, jasan su znak da vašem tijelu nedostaje ovih vrlo važnih masnih kiselina. Mnoge su studije pokazale da su omega-3 masne kiseline iz životinjskih izvora, poput ribljeg ulja, lakše za apsorpciju u odnosu na one biljnog podrijetla, tako da je vrlo bitno u vaš meni uključiti što više ribe. 

Nesanica

Studija sa Sveučilišta Oxford otkrila je da ljudi s višim razinama omega-3 imaju bolji san. Međutim, savjetuje se konzumiranje omega-3 pripravaka uvijek ujutro, a ne navečer, jer vas mogu dugo držati budnima poremetivši planove za odlazak na počinak.

Loša koncentracija

Ako ne jedete puno ribe ili ne uzimate omega-3 suplemente, moguće je i da imate problema s koncentracijom. Mnogi kažu kako su primijetili značajna poboljšanja što se tiče koncentracije osiguravajući tijelu potrebnu dnevnu dozu omega-3.  

Umor

Hronični umor može imati mnogo uzroka, ali bez sumnje bi i nedostatak omega-3 mogao biti jedan od njih. Naučnici sa Sveučilišta u Marylandu kažu da je umor vrlo čest simptom nedostatka omega-3 masnih kiselina, a unosom hrane koja ih sadržava mogla bi vam povećati razine energije.

Bol u zglobovima i hronične upale

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju jako protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega-3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa. Stoga osigurajte dovoljne količine ovih vrlo bitnih masnih kiselina za zdravlje.

Ne propustite