OBRATITE PAŽNJU NA NJIH - VAŽNO JE: Ovo su simptomi niskog krvnog tlaka

Porodica i zdravlje
OBRATITE PAŽNJU NA NJIH - VAŽNO JE: Ovo su simptomi niskog krvnog tlaka
Nizak krvni tlak ili hipotenzija može dovesti do različitih zdravstvenih prolema.

Nizak krvni tlak ili hipotenzija može dovesti do različitih zdravstvenih prolema.

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. Gornji (sistolički tlak) stvara srce pumpajući krv kroz arterije. Donji dijastolički tlak je tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja. S godinama zbog starenja, vrijednosti krvnoga tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnoga krvnog tlaka, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Međutim, ako su i dijastolički i sistolički tlak znatno niži, tada bi vaš krvni tlak mogao biti prenizak. Ako ne primjećujete nikakve simptome, vrlo je vjerojatno da je s vašim tlakom sve u redu.

No, ako imate nizak krvni tlak mogli biste imati sljedeće simptome:

– Vrtoglavica

– Zamagljen vid ili crne mrlje pred očima

– Umor

– Ošamućenost

– Mučnina

– Nesvjestica

Žene mogu patiti od niskog krvnog tlaka zbog obilnog menstrualnog krvarenja ili tijekom trudnoće. Osim toga, određeni lijekovi mogu sniziti krvni tlak, piše Tips and tricks. Ako ste imali jaku mučninu i povraćali ste, možda vam je i krvni tlak pao.

Osim toga, nizak krvni tlak može ukazivati i na unutarnji gubitak krvi, infekcije, anemiju ili aritmiju pa ako primijetite ranije navedene simptome, trebali biste se javiti svom liječniku da utvrdi o čemu je riječ.

(N1)

Ne propustite