5 PROMJENA NA TIJELU KOJE SVI LAKO ZANEMARE, A ZNAK SU DA ODMAH PROVJERITE KRV: Najčešći simptomi POREMEĆAJA HORMONA

Porodica i zdravlje
5 PROMJENA NA TIJELU KOJE SVI LAKO ZANEMARE, A ZNAK SU DA ODMAH PROVJERITE KRV: Najčešći simptomi POREMEĆAJA HORMONA
-

Saznajte koje promjene u tijelu su znak da treba da provjerite krv! Predstavljaju simptome poremećaja hormona.

Ruska endokrinološkinja i dijetolog, Oksana Mikhaleva, upozorila je na neke simptome koji prilično pouzdano govore da patite od hormonskog disbalansa. Saznajte kojih pet znakova obično ukazuju na ovaj problem...

1. Gubitak kose
Doktorka je rekla da je gubitak kose jedan od glavnih znakova endokrine bolesti u kojoj je poremećena proizvodnja hormona.

2. Suha koža
Suha koža takođe može da ukazuje na hipotireozu, bolest nadbubrežne žlezde i dijabetes. Osim toga, simptomi su praćeni suhoćom sluzokože očiju i čestim mokrenjem.

3. Gojenje
Doktor naglašava da povećanje tjelesne težine ne ukazuje uvek na hormonalne promene. Međutim, do povećanja tjelesne težine može doći uslijed nedovoljne aktivnosti štitne žlijezde, nedostatka "ženskih" hormona kod žena ili "muških" hormona kod muškaraca, tumora nadbubrežne žlijezde ili hipofize ili bolesti pankreasa.

4. Visok krvni pritisak
Visok krvni pritisak i nadutost lica su znak da imate problema sa regulacijom proizvodnje horomona. Takođe, proširenje prednjeg dijela vrata je takođe karakteristično za bolesti štitne žlijezde.

5. Neredovan ciklus
Neredovan ciklus kod žena od 45 godina može da ukazuje na hormonske promjene, kao što su bolesti jajnika, hipofize i nadbubrežnih žlijezda. Doktor takođe apeluje da obratite pažnju na iscjedak iz mliječnih žlijezda (dojki), i kod žena i kod muškaraca, što može da bude simptom hormonskog poremećaja.

(MONDO)

Ne propustite