4 NAMIRNICE KOJE PODIŽU HOLESTEROL "DO NEBA", ODMAH IH IZBACITE IZ ISHRANE: A ovih 5 namirnica ga "obaraju" i čiste krvne sudove

Porodica i zdravlje
4 NAMIRNICE KOJE PODIŽU HOLESTEROL "DO NEBA", ODMAH IH IZBACITE IZ ISHRANE: A ovih 5 namirnica ga "obaraju" i čiste krvne sudove
.

Previše holesterola u krvi može dovesti do srčanog ili moždanog udara, stoga će doktori skrenuti pažnju pacijentima da ovaj parametar u krvi redovno kontrolišu.

Ukoliko imate problema sa visokim holesterolom u krvi, šetnja i zdrava hrana su obavezne. Međutim, treba da znate u kojim namirnicama leži najveća opasnost.

Ovo su 4 namirnice koje su u stanju da holesterol podignu do neba:

1.Krem sir

Oko 30 grama krem sira sadrži 100 kalorija a skoro 90 procenata kalorija u krem siru potiče od masti, a većina masti u ovoj namirnici je zasićena. Ova nezdrava masnoća štetna je za srce, jer povećava lipoprotein niske gustine – LDL ili loš holesterol koji zapušava arterije.

2. Puter ili maslac

Problem je što samo jedna kašika putera sadrži 31 g holesterola i dosta zasićenih masti, koje ne samo da podižu nivo „lošeg“ LDL holesterola, već i snižavaju količinu „dobrog“ ili HDL holesterola.

3. Sladoled

Porcija od samo 85 g može da sadrži čak 45 mg holesterola.

4. Pačije meso

Pačje meso je dobar izvor proteina, niacina, fosfora, riboflavina, gvožđa, cinka, vitamina B-6 i tiamina… ali sadrži visok nivo holesterola, posebno ako se jede s kožicom. Porcija od 85 grama kuvane pačetine sa kožom sadrži 70 miligrama holesterola što je oko 25 procenata preporučene granice od 300 miligrama holesterola dnevno za zdrave odrasle osobe, piše Eklinika.

Postoji čak pet namirnica koje čiste krvne sudove:

krvni-ugrusak-910x576

1. Morske alge

Pune su minerala, proteina, karotenoida i antioksidanasa. To je sve što je našem organizmu potreno da bi održao dobru funkciju cijelog tijela. Alge pomažu u snižavanju krvnog pritiska i češćenju krvnih sudova.

2. Plava riba: tuna ili losos

Masnoća iz plave ribe sadrži aminokiseline sa nevjerovatno korisnim svojstvima. Reč je naravno o omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu pri balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša za doručak će nam dati energiju potrebnu da bismo izdržali do ručka. Ona će ubrzati i normalizovati metabolizam, a pored toga sadrži vlakna koja smanjuju sposobnost holesterola da se "prilepi" za zidove arterija.

4. Soja

Izoflavoni, koji su dio njegovog nutitivnog sastava, značajno smanjuju holesterol u krvi i triglicerida.

5. Paradajz

Ako želite zdravo srce, kada je sezona - jedite paradajz. Ovo voće bogato je likopenom, snažan je antioksidans. Najbolja stvar vezana za paradajz je njegova svestranost: možete ga jesti kao salatu, u supi ili čorbi, ali i zapečen u rerni sa paprikom i plavim patlidžanom.


 

 

Ne propustite