ZBOG OVIH PET RAZLOGA NE MRŠAVITE, IAKO STE NA DIJETI: Doktor upozorio - Nikako nemojte da preskačete obroke!

Zdrav život
ZBOG OVIH PET RAZLOGA NE MRŠAVITE, IAKO STE NA DIJETI: Doktor upozorio - Nikako nemojte da preskačete obroke!
Mnogi se obeshrabre kada vide da ne mršave poslije određenog vremena, iako su napravili korekcije u ishrani

Mnogi se obeshrabre kada vide da ne mršave poslije određenog vremena, iako su napravili korekcije u ishrani. Ljekar opšte prakse Samir Sangvi ukazuje na uobičajene razloge zbog kojih ne gubite težinu i promjene u zdravom načinu života koje mogu da podstaknu mršavljenje.

Konzumurate previše kalorija

"Gubitak težine se svodi na kalorije. Važno je da li unosimo manje kalorija nego što trošimo", kaže doktor i dodaje da ukoliko želite da smršate smanjite dnevni unos za 400 kalorija.

 "Preporučeni dnevni unos za prosječnu osobu je 2.000 kalorija za žene i 2.500 kalorija za muškarce. Ako pokušavate da smršate, trebalo bi da težite da smanjite unos kalorija za oko 600 kalorija. To znači 1.400 kalorija za žene i 1.900 za muškarce - iako to zavisi od faktora kao što su vaše godine, visina i nivo aktivnosti", kaže doktor i savjetuje da je nabolje da bilježite ono što ste unijeli u organizam tokom dana.

"Da biste pratili kalorije, možete izmjeriti porcije koje jedete, provjeriti etikete na namirnicama koje se kupuju u prodavnici i zabilježiti šta jedete u svom dnevniku hrane", tvrdi ljekar.

Preskakanje obroka ili 'jo-jo' dijeta

"Iako popularne, jo-jo dijete rijetko dovode do gubitka težine. U stvari, one će vjerovatno završiti dugoročnim povećanjem težine", kaže doktor Sami i dodaje da organizam ulazi i režim samoodbrane kada preskačemo obroke.

"Preskakanje obroka dovodi naše tijelo u režim samoodbrane, što dovodi do usporavanja metabolizma. Kada se na kraju vratite normalnoj ishrani, potrebno je više vremena da sagorite hranu”, tvrdi doktor.

"Također, propuštate esencijalne hranljive materije, što može dovesti do toga da osjećate manjak energije. Ovo može izazvati žudnju za hranom sa visokim sadržajem masti i šećera. To je 'klizav teren' - čak i ako dijeta funkcioniše privremeno, izuzetno je nezdrava", kaže stručnjak.

Ne pijete dovoljno vode

"Nedovoljan unos tečnosti je loš za zdravlje generalno, ali malo ljudi shvata da to također može dovesti do povećanja tjelesne težine. Hidrtacija povećava našu metaboličku funkciju, energiju i smanjuje glad, tako da postoji jaka veza između pijenja dovoljne količine vode i stvarnog gubitka težine", objašnjava doktor i dodaje:

"Ako smo dehidrirani, u našem mozgu postoji 'kvar' koji može poslati signale gladi, a ne žeđi. To znači da imamo tendenciju da jedemo više kada smo dehidrirani da bismo nadoknadili osjećaj žeđi. Pored toga, ako ste dehidrirani, osjećaćete se malo energije i umorni, što bi moglo da podstakne grickanje", tvrdi stručnjak.

Ne spavate dovoljno

"Kvalitetan san je od suštinskog značaja za održavanje fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja. Otprilike sedam do devet sati sna po noći smatra se dovoljnom količinom za dobro zdravlje odraslih osoba. Nedostatak sna ima brojne posljedice. Jedna od njih je povećanje tjelesne težine. Kada ne možemo da spavamo, naša tijela oslobađaju kortizol – 'hormon stresa 'koji može da podstakne naše tijelo da skladišti rezerve masti 'za svaki slučaj'",kaže dr Samir i dodaje:

"Ne samo to, kada smo pod stresom ili neispavani, potrebna nam je energija iz hrane kao zamjena, pa možemo naći da grickamo i jedemo više. Osim toga, ako ste budni i u kuhinji, postoji velika šansa da grickate", tvrdi on.

Dobijate mišiće

"Ako redovno vježbate i uzimate hranu bogatu proteinima, a izgleda da vaša težina na vagi ne opada, možda zapravo dobijate na težini mišića“, objasnio je dr Samir.

"Možda ćete primjetiti da vam tijelo postaje zategnutije i jače. I možda ćete se osjećati sigurnije u svoj izgled uprkos onome što piše na vagi. Važna stvar koju treba zapamtiti je da je u redu gubiti težinu sve dok to radite što je moguće zdravije", zaključio je doktor.

 Tekst: Lepa&Srećna
 

Ne propustite