PRIJE 40 GODINA OVO JE BILA ZDRAVA HRANA KOJA SE RADO DAVALA DJECI: 4 namirnice koje se danas bukvalno smatraju otrovom!

Porodica i zdravlje
PRIJE 40 GODINA OVO JE BILA ZDRAVA HRANA KOJA SE RADO DAVALA DJECI: 4 namirnice koje se danas bukvalno smatraju otrovom!
Rođena davne 1984. godine, usvojila sam pravila ishrane tog vremena, zato sada ne mogu nikako da razumijem ova nova pravila zdrave hrane.

Rođena davne 1984. godine, usvojila sam pravila ishrane tog vremena, zato sada ne mogu nikako da razumijem ova nova pravila zdrave hrane.

Neki proizvodi, koji su se prije trideset godina smatrali izvorom zdravlja, sada su prešli u kategoriju opasnih, pa čak i kancerogenih.

1. Mlijeko

Savremeni nutricionisti i pristalice zdravog načina života, mlijeko smatraju gotovo otrovom.

Danas se sjećam one dječije pjesmice: "Taši, taši tananan, jedna zrela banana, i kašica ovsena, taši, taši tananan. Mlijeka puna čaša i od mrkve kaša i bareno jaje djetetu se daje..."

Mlijeko je bilo obavezno u školama, vrtićima, pa čak i u bolnicama. Varioci su mlijeko pili litrima kao eliksir zdravlja.

Danas se sve to promijenilo. Skoro sve pristalice zdrave hrane klasifikuju mlijeko kao bezvrijedno. Čak je postalo radikalno mišljenje da mlijeko doprinosi razvoju raka. Sve to je rezultiralo da trgovci i privrednici rafove prodavnica napune vještačkim mlijekom na bazi soje i drugih biljnih sastojaka.

2. Suncokretovo ulje

Za razliku od mlijeka, za suncokretovo ulje još ne govore da je toliko štetno, ali postalo je skoro beskorisno.

Istovremeno se razvio pravi kult maslinovog ulja, ali ako pažljivo pogledamo oba proizvoda, jasno ćemo vidjeti da maslinovo ulje nije ništa bolje od suncokretovog.

Maslinovo ulje je kaloričnije, sadrži tri puta manje E vitamina i manje zasićenih masti koje vrlo pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.

3. Hljeb

Kome je i kako palo na pamet da hljeb klasifikuje kao nezdravu hranu, ostaje misterija, ali danas on to jeste. Kada se pokrene priča o dijeti, svi će vam reći: Hljeb morate izbaciti iz ishrane.

Shvatam da bijeli hljeb sa kvascem nije zdrav, ali hljeb od cijelog zrna ne može biti i nije otrov, ali ga ljudi sve više tako doživljavaju.

4.Palačinke

Djetinjstvo = palačinke. Ja to tako vidim. Palačinke smo jeli skoro barem jednom nedjeljno: da se zasladimo, da proslavimo nekome rođendan i td. Ko bi rekao da će nakon 38 godina ovo veličanstveno jelo biti klasifikovano kao štetno i opasno.

Sastav palačinka je 100% prirodan: jaja, brašno i mlijeko! Šta je tu štetno? Ali u savršenom, bezglutenskom svijetu, sve se okrenulo naglavačke pa je neko odlučio da su palačinke nezdrave i da ih djeca ne smiju jesti, a odrasli ne bi smjeli ni da pomisle na njih. Izgleda da i misao na palačinke goji!

Ne propustite