SRPSKI MEDIJI PIŠU, DA LI JE REALNO? Nikola Mirotić bi mogao POJAČATI reprezentaciju Srbije

Košarka
SRPSKI MEDIJI PIŠU, DA LI JE REALNO? Nikola Mirotić bi mogao POJAČATI reprezentaciju Srbije
.

Iako je jedan od najboljih igrača Barselone, ali i Ervolige Nikola Mirotić već pet godina ne nastupa za reprezentaciju Španije. Zbog toga postoji mogućnost da zaigra za neku drugu selekciju, moža čak i za Srbiju.

Šta kaže pravilnik FIBA? 

Bez obzira na činjenicu što Mirotić već pet godina nema nijedan meč za reprezentaciju Španije, ne postoje šanse da on obuče dres neke druge države. Tačnije, da budemo precizni – ne postoji nikakva šansa da on bude dio srpskog tima u narednim godinama.

Sve je potpuno jasno u pravilima:

– Igrač koji je igrao za reprezentaciju na nekom od glavnih takmičenja FIBA nakon što je navršio 17. godinu, ne može da igra za nacionalni tim druge zemlje. Ipak, u određenim uslovima može da mu bude dozvoljeno da igra za zemlju svog porekla, ako je to u interesu razvoja košarke u toj zemlji – stoji u pravilniku FIBA.

Jednom prilikom baš na ovu temu je govorio legendarni Dirk Bauman (preminuo 2018. godine), nekadašnji generalni sekretar FIBA .

Tada je u žiži bio Aleks Marić i njegov potencijalni nastup za Srbiju, ali nakon što je branio boje Australije:

– Promjena košarkaškog državljanstva se odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta, a vi procijenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju – pričao je Bauman.

Ne propustite