BILA JE NAJLJEPŠA JUGOSLOVENSKA GLUMICA, ALI ŽIVOT JE NIJE MAZIO: Malo ko zna da joj je porodica bila na Golom otoku

Zanimljivosti
BILA JE NAJLJEPŠA JUGOSLOVENSKA GLUMICA, ALI ŽIVOT JE NIJE MAZIO: Malo ko zna da joj je porodica bila na Golom otoku
Dušica Žegarac rođena je 1944. godine u Beogradu.

Dušica Žegarac rođena je 1944. godine u Beogradu.

Tokom dugogodišnje karijere glumila je u mnogim, sada već kultnim jugoslovenskim filmovima, a neki od njih su: "Variola vera", "Neka druga žena", "Dečko koji obećava", "Sivi dom", "Banjica", Vukovar, jedna priča", "Poslednji krug u Monci"...

Glumica je jednom prilikom govorila o svom privatnom životu i tome kakvi ljud su je okruživali.

Naime, ona je svoju porodicu opisala kao ljude koji su imali izuzetne porodične vrijednosti.

"Imala sam sreću da sam se rodila i odrasla u porodici koja je imala jasan, čvrst sistem i moralnih i porodičnih vrijednosti na koji sam se oslanjala. Sa posebnom toplinom i poštovanjem se sjećam šire familije moje majke koja je svoju vjeru u mogućnost jednog boljeg i pravednijeg svijeta dokazala i djelom: svi su učestvovali u Drugom svjetskom ratu, u borbi protiv fašizma. Bilo je to vrijeme stradanja i iskušenja. Cijenu svojih političkih zabluda platili su godinama provedenim na Golom otoku, ali ih nikad nisam čula da se odriču svojih ideja i vjere u mogućnost socijalno i politički humanijeg društva. Značajno mjesto u formiranju i dovršavanju onoga što su mi roditelji dali u amanet imala je činjenica da sam vrlo mlada počela da radim, sa samo 16 godina. Rad, obaveze, odgovornost, disciplina i profesionalno jasno definisana uloga u zajedničkom naporu da se jedan posao obavi, bili su važni činioci koji su uticali na moje odrastanje i sazrijevanje kao glumice, i što je mnogo važnije, kao ličnosti. Za to su zaslužni mnogi ljudi sa kojima sam radila, i ja o njima govorim u svojoj knjizi", rekla je za "Politiku" Dušica Žegarac.

Dušica je prvi put angažovana kao srednjoškolka za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu "Deveti krug", za koju je nagradjena na festivalu u Puli.

Značajne su i njene uloge u filmovima "Saša" i "Buđenje pacova".

Za glavnu ulogu u filmu "Opklada" Zdravka Randića 1971. godine nagrađena je Zlatnom arenom u Puli, a istu nagradu donijela joj je i epizodna uloga, za lik alkoholičarke na lječenju u "Posebnom tretmanu" Gorana Paskaljevića iz 1980. godine.

Na 34. filmskim susretima u Nišu 1999, Dušici Žegarac uručena je Nagrada "Pavle Vuisić".

Ne propustite