SALATA OD DVA SASTOJKA OBARA KRVNI PRITISAK: Ukusna i puna vitamina, a možete da je jedete baš svakog dana!

Zdrav život
SALATA OD DVA SASTOJKA OBARA KRVNI PRITISAK: Ukusna i puna vitamina, a možete da je jedete baš svakog dana!
Hipertenzija se naziva "tihim ubicom" jer ne daje gotovo nikakve simptome.

Hipertenzija se naziva "tihim ubicom" jer ne daje gotovo nikakve simptome. Ako se ne liječi, visok krvni pritisak  može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, jer srce mora da radi više nego obično da bi pumpalo krv po tijelu a to dodatno opterećuje određene organe. Hipertenzija može dovesti do brojnih stanja opasnih po život, kao što su moždani udar i srčana oboljenja. Čest krivac za hipertenziju je ishrana, a posebno prekomjerna upotreba soli jer natrijum uzrokuje da tijelo zadržava vodu, što povećava pritisak na zidove krvnih sudova.

Ljekari tvrde da kombinacija dva sastojka koja je idealna kao dodatak obrocima može da snizi krvni pritisak.

Istraživanje, objavljeno u "Clinical Nutrition Research, 2015. godine otkriva da svakodnevna konzumacija spanaća utiče na smanjenje krvnog pritiska. Istraživački tim iz bolnice "St Michael's" u Torontu, Kanada, zaključio je da prednosti dolaze od visokog sadržaja nitrata u spanaću. Ovo povrće je jedan od glavnih izvora nitrata u ishrani, pored zelene salate.

Nitrati su u stanju da prošire i opuste arterije i vene. Ovo smanjuje stres na srcu poboljšavajući dotok krvi u srčani mišić. u Studiji je učestvovalo 27 učesnika sa "normalnim“ krvnim pritiskom. Davali su im ili supu sa visokim sadržajem nitrata (spanać - sa 845 mg nitrata) ili supu sa niskim sadržajem nitrata (špargle - sa 0,6 mg nitrata dnevno).

"Nakon samo sedam dana konzumacije spanaća smanjile su se vrijednosti i gornjeg i donjeg pritiska"
"Ovi nalazi sugerišu da dijetetski nitrati iz spanaća mogu doprinijeti korisnim hemodinamskim efektima ishrane bogate povrćem i naglašavaju potencijal razvoja ciljanog pristupa ishrani u upravljanju povišenim krvnim pritiskom."

Povišeni krvni pritisak (poznat i pod stručnim nazivom: hipertenzija) postoji kada su vrijednosti sistolnog (“gornjeg”) arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili kada su vrijednosti dijastolnog (“donjeg” ili “srčanog”) arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg.

Istraživanja su također pokazala da balzamiko sirće pomaže snižavanju krvnog pritiska.

Jedna studija objavljena u časopisu "Bioscience, Biotechnologi and Biochemistri" 2001. godine zaključila je da određena komponenta sirćeta može pomoći u borbi protiv hipertenzije.

"Primjećeno je da sama sirćetna kiselina, glavna komponenta sirćeta, značajno smanjuje i krvni pritisak i aktivnost renina (enzim koji se produkuje u bubrezima prilikom pada krvnog pritiska) u poređenju sa kontrolama bez sirćetne kiseline"

Zato ljekari savjetuju da svakoga dana jedete salatu od spanaća i balzamiko sirćeta.
 

Ne propustite