NAJJAČA PESNICA SRBIJE: Družio se sa Sinatrom, Muhamedom Alijem, a Tajson je boksovao u uvodnim borbama pred njegov meč

Sport
NAJJAČA PESNICA SRBIJE: Družio se sa Sinatrom, Muhamedom Alijem, a Tajson je boksovao u uvodnim borbama pred njegov meč
U narednih 30 dana donosimo vam 30 priča o najvećim jugoslovenskim sportistima. .

U narednih 30 dana donosimo vam 30 priča o najvećim jugoslovenskim sportistima.

U vrijeme kada je boks na našim prostorima bio popularan poput fudbala ili košarke, junak naše današnje priče se svrstavao među heroje nacije.

Bio je neustrašiv borac, nikada nije bježao od otvorene razmjene udaraca, plesao je u ringu i uvijek se viteški odnosio prema svojim rivalima. Bio je jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena i definitivno najjača pesnica koju je Srbija imala. Riječ je o neprevaziđenom srpskom šampionu - Slobodanu Kačaru.

Najbolji srpski bokser u istoriji, Slobodan Kačar, rođen je 15. septembra 1957. godine u Perućici kod Jajca. Imao je 11 godina kada se sa roditeljima i braćom Tadijom i Sretom preselio na jedan mali salaš u Veterniku, gdje je ubrzo odlučio da će se baviti boksom.

Brata, koji je išao u srednju školu u Novi Sad zadužio je da mu pronađe bokserski klub i ubrzo je počeo da trenira.

Zanimljivo, od oca je krio da trenira boks. Naime, Slobodan je išao u školu u Futog, a posle časova bi produžio u Novi Sad na treninge boksa.

"Pita me ćale zašto cijeli dan provodim u školi, kao da sam zaposlen tamo, a ja mu odgovoram kako imam obaveze - foto sekcija, sportska sekcija... To je bilo sve dok nije čuo da treniram boks", otkrio je u jednom intervjuu Kačar.

Otac mu je tada zaprijetio da će ga izbaciti iz kuće ako nastavi da se bavi boksom.

"Rekao mi je da biram hoću li da ostanem u kući, ili da treniram. Rekao sam mu da nemam gdje, ali boks volim. Uzeo sam sportsku opremu i krenuo za Novi Sad. Nisam prošao ni 500 metara kada sam ugledao starijeg brata Sreta kako trči za mnom. Rekao mi je: 'Ćale je rekao da se vratiš' Htio je tako da izrazi svoje nezadovoljstvo, nije imao ništa protiv toga", dodao je Kačar.

Njegova karijera bila je impresivna. Slobodan je na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine osvojio zlato u poluteškoj kategoriji, a pet godina kasnije u Pezaru je postao profesionalni svjetski šampion. On je jedni naš bokser koji je uspio da osvoji olimpijsko zlato i titulu svetskog prvaka u četiri najznačajnije verzije (VBC, VBA, IBF i VBO).

Ne propustite