OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 6 MJESECI: Evo šta nas očekuje do augusta, niko se nije nadao ovome!

Vijesti
OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 6 MJESECI: Evo šta nas očekuje do augusta, niko se nije nadao ovome!
Republički hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu vremensku prognozu za narednih šest mjeseci.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu vremensku prognozu za narednih šest mjeseci.

Tokom prve dekade marta ponegdje je moguća i kratkotrajna pojava umjerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Mjesečna suma padavina tokom marta biće malo iznad višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko 7 mm višim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

April 2023: Topliji od prosjeka

Tokom prve dekade aprila moguća je pojava slabih, ponegdje i umjerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrijednosti iznad prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće malo iznad granicama višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.1ºS.

Mjesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Maj 2023: Prosječno topao uz majske kiše

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti niža za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.8ºS.

Mjesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u većem djelu Srbije za 5 mm do 10 mm, a u Istočnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm višim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 68 mm.

Jun 2023: Maksimalna temperatura oko 26 stepeni

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku nižim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.6ºS.

Mjesečna suma padavina tokom juna biće iznad višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima koje će u većem djelu zemlјe biti za 5 mm do 10 mm, a u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm više u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 72 mm.

Jul 2023: Moguća pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.1ºS.

Mjesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 31 mm.

Avgust 2023: Topliji i prosječno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.2ºS.

Mjesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

Ne propustite