HRVATSKI REPREZENTATIVAC IZVEO JE ČUDO O KOJEM ĆE SE JOŠ DUGO PRIČATI: ‘Ovo se ne događa svaki dan...‘

Ostali sportovi
HRVATSKI REPREZENTATIVAC IZVEO JE ČUDO O KOJEM ĆE SE JOŠ DUGO PRIČATI: ‘Ovo se ne događa svaki dan...‘
.

Ako golman obrani 20 i nešto udaraca, napravio je pravo malo čudo, makar se radilo o trening utakmici, kaže proslavljeni Irfan Smajlagić uz jutarnju kavu u "Le Petit Belgeu", kod Mlađe u prolazu Cibone.

A "mali" je u važnoj europskoj utakmici sakupio 26 obrana?! To je pravo čudo, logično i lakonski zaključio je hrvatski olimpionik i trenutni selektor reprezentacije BiH.

Naravno, veliki Pipe priča o "malom" Dominiku Kuzmanoviću, o golmanu našičkog Nexea i hrvatskom reprezentativcu. Našičani su u posljednjem, 10. kolu skupine C Europske lige u Lisabonu pobijedili Sporting 34:28 (14:14) i kao pobjednici skupine idu u nokaut fazu takmičenja, a Dominik je taj koji je doslovno "ludovao". Portugalci su na njegov okvir gola uputili 51 udarac, on ih je odbranio više od pola. Pritom je "skinuo" i četiri od pet sedmeraca!

Skromni Kuzmanović vidio je to ovako:

- Dobro smo ih snimili, dečki su odigrali odličnu obranu, krenulo nam je super, meni također, uhvatio sam neke "žive lopte" i otvorilo nam se. "Boli glava", dosta toga nam se poklopilo. U njih se uvukao neki strah, a mene i cijelu momčad to je podiglo. Tako to u sportu često funkcionira. Osjećaj je dobar, odličan, kakav bi bio?! Takve stvari se ne događaju svaki dan, no to je nevažno, važno je da smo s prve pozicije otišli dalje. Slavili smo u osam od deset utakmica, nije loše.

Nije loše niti to da je novi selektor Goran Perkovac ovog 20-godišnjaka opet pozvao u reprezentaciju, iako Kuzmanović nije imao bajnu reprezentativnu premijeru na SP-u u Švedskoj, pišu Sportske novosti.

- Tu smo Marin Šego, Mate Šunjić i ja, naravno da sam presretan zbog toga. Sad uskoro idemo u Eindhoven na kvalifikacijsku utakmicu za sljedeći EP. Nisam imao najbolji ulazak u svijet "velikih", nismo se proslavili na SP-u i to moramo ostaviti iza sebe. Sad sam maksimalno koncentriran i razmišljam o Nizozemcima, kao i svi dečki koji su pozvani u reprezentaciju. Puno je i klupskih obaveza, sve ih je više kako se približava kraj sezone i odmora neće biti. Domaća liga, domaći Kup, neke obaveze u SEHA ligi, nastavak klupske europske sezone, reprezentacija... Čeka nas veliki posao.

Najvažniji je posao, naravno, reprezentacija, iako se od kluba živi.

- To je nešto posebno, uvjeren sam da ćemo biti dobri protiv reprezentacije koja se jako digla posljednjih godina. Neće biti lako, ali sam uvjeren da ćemo u nastavku kvalifikacija ostvarivati dobre rezultate i s prve pozicije imati lakši ždrijeb za EP. Nizozemci su uspostavili dobar sustav, imaju dobre igrače, a sada i odličnog trenera (legendarni Staffan Olsson, nap. a.). Stvarno ne volim previše ići u budoćnost i sanjati, ali, da, želim biti dio te lijepe priče, želim s reprezentacijom ostvariti lijepe stvari. No, otom-potom. Znam da će s Nizozemcima biti teško, no dat ćemo sve od sebe i pokazati da smo jači.

28145717

Kuzmanović je kao najmlađi od tri golmana Kauboja na nedavnom SP-u dobio najmanje prilike; bivši selektor Horvat uveo ga je u igru samo u četiri utakmice, s malom minutažom te je sakupio tek 14 odbrana. Čovjek bi mogao steći krivu predodžbu.

- Sve je krenulo krivo od početka, svi zajedno nismo bili najbolji, no takve se stvari događaju. Siguran sam da će sve opet krenuti nabolje. Ne razmišljam o tih nekoliko godina koliko nam je rukomet u krizi. Uvjeren sam da ćemo se opet dignuti.

Mladi je golman zadovoljan u Našicama?

- Sve je odlično, ekipa, uprava, struka, u dobroj smo "fazi", idemo pokušati ponoviti lanjski uspjeh u Europskoj ligi. Vjerujem da ćemo i tu daleko dogurati, optimist sam...

Mnogi ne znaju mladog vratara; Kuzmanović je u sportu i u rukometu od ranih nogu?

- Počeo sam trenirati rano, najprije taekwondo. No, i s rukometom sam počeo dosta rano, već u petoj godini, nakon što je stariji brat počeo trenirati rukomet. Brzo sam odlučio da ću igrati na poziciji golmana. Imali smo odličnu ekipu u mini rukometu, kasnije smo nastavili s vrhunskim igrama i u starijim selekcijama. S kadetima smo nekoliko puta osvojili prvenstvo Hrvatske.

Sve je počelo u matičnom Dugom Selu, nastavilo se sada u Nexeu. Nastavi li Kuzmanović ovako, a u to ne treba sumnjati, jednog ga dana čekaju "ekskluzivne rukometne adrese" i najbolji europski klubovi. Zanimljiv je još jedan podatak iz Dominikovog sportskog "pedigrea".

- Na taekwondo sam krenuo zbog strica, a on je Mići Kuzmanović, hrvatski reprezentativac, jedan od naših najboljih boraca u ovom sportu. Osvojio je bronce na svjetskim prvenstvima u Koreji 2001. i Njemačkoj 2003. Broncu ima i sa EP-a u Norveškoj 2004...

Paralela se sama nameće - i Zlatan Ibrahimović najprije se bavio ovim sportom i otud njegov atletizam, takvim će se u godinama sigurno pokazati i Kuzmanović. Taekwondo je savršena "baza" za sve sportove.

Inače, Nexe će u osmini finala Europske lige 21. i 28. ožujka igrati s ukrajinskim Motorom iz Zaporižja, a ako prođu, u osmini finala idu na boljega iz dvoboja njemačkog Göppingena i islandskog Valura.

Mladi "Kuzma" misli sljedeće:

- Na papiru bismo protiv Ukrajinaca trebali biti favorit, no u rukometu to nije uvijek tako. Koncentriran sam uvijek samo na sljedeći zadatak, Göppingen je, pak, predaleko. Ne razmišljam o Final Fouru na kojem smo bili prošle sezone. Previše je važnih utakmice prije toga.

Istina je, sad su ipak Nizozemci tema broj jedan...

Ne propustite