ŠOK KAKO JE MILIVOJE SAGRADIO OVU KUĆU, UOPŠTE JE NE GRIJE I NE KREČI: Napolju minus, a unutra toplo! Svima otkrio "caku"

Zanimljivosti
ŠOK KAKO JE MILIVOJE SAGRADIO OVU KUĆU, UOPŠTE JE NE GRIJE I NE KREČI: Napolju minus, a unutra toplo! Svima otkrio "caku"
Penzioner iz Novog Sada, Milivoje Pejin sagradio je ekološki efikasnu vikendicu u Sremskoj Kamenici.

Penzioner iz Novog Sada, Milivoje Pejin sagradio je ekološki efikasnu vikendicu u Sremskoj Kamenici.

Novosadski penzioner Milivoje Pejin izgradio je kuću u Sremskoj Kamenici od ekoloških i energetski efikasnih materijala, samo su temelj i stubovi od armiranog betona, jer tako mora po propisima.

"Osnovni materijali koji ulaze u ovu kuću su trska, slama, negašeni kreč i blato. Nema cementa i željeza. Ustvari, ima ih u temelju, ali sam ja bio prinuđen da to prihvatim", objašnjava novosadski penzioner i vlasnik kuće Milivoj Pejin i dodaje:

"Najveća prednost kuće su zidovi koji su ispunjeni energetski efikasnim blokovima od presovane slame, a primjera radi, u izgradnji je utrošeno 500 takvih blokova koji vrijede svega 50 dinara po komadu", tako je govorio penzioner Milivoje za RTV, sada već više od decenije.

Ne grije ni na nuli i ne kreči nikad

Penzioner iz Novog Sada tada je sijao i pšenicu pa je više nego dovoljno imao i strnjike što znači da ga je kuća izašla još jeftinije. Kad je napolju minus 5-6, u kući je bez grijanja 11-12 stepeni, a u podrumu još toplije. Kad se, kaže, uključi bojler, šporet, televizor koji takođe emituju toplotu temperatura se podiže do prijatne.

Milivoje je tada ispričao i da nikad ne kreči nego fleku sa zida skida šmirglom za minut. A ušteda u grijanju je nevjerovatna.

"Svi zidovi sa unutrašnje strane su isprskani živim krečom, a on je i mašinski ubačen u bale slame. Kreč je ušao 6 cemntimetra u balu i sada ga ne možete razbiti ni čekićem jer je tvrd kao kamen. Ne možete ni ekser da zakucate", objašnjava Pejin.

Inače stručnjaci poručuju da je naučno dokazano da blokovi od slame, miješani sa krečom i blatom, ne privlače glodare i insekte, i ne mogu da se zapale.

Vojvođanska polja obiluju dobrim izolatorima poput slame i žute ilovače, naši preci su ih decenijama koristili za gradnju, a mi smo se ipak okrenuli manje efikasnim savremenim materijalima.

"Mislim da dolazi do neke nove revizije, kada počinjemo ponovo da koristimo te klasične materijale koji imaju ne samo ekološku prednost nego i zdravstvenu", kazao je tada prof. dr Slobodan Krnjetin sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

U našoj zemlji, osim predrasuda ljudi, postoji i nedostatak znanja projektanata i izvođača radova o gradnji kuća od slame i sličnih materijala, a nedostaje i standardizacija takve vrste gradnje, kakva na primjer postoji u Francuskoj ili Novom Zelandu.

Milivoje ima i patent

Penzioner Milivoje izumio je patent za uštedu energije i grijač za vodu. "Električni grijač konduktor 3.6” može da zagrijava prostor jednoiposobnog stana od 50 kvadrata. Njegova maksimalna potrošnja iznosi 22 kilovata za 24 časa.

Električni grijač za zagrijavanje vazduha sa direktnom kontrolom temperature grijača, koji troši manje struje za zagrijavanje vazduha u prostoriji u odnosu na klasične grijalice, patentirani je izum Milivoja Pejina, penzionisanog saobraćajnog inženjera i pronalazača iz Novog Sada.

(Mondo/RTV)

Ne propustite