PRIJE STAVLJANJA JUNETINE U GULAŠ OBAVEZNO URADITE 1 STVAR: Meso će se samo tako raspadati
Spremite juneći gulaš koji će se topiti u ustima.
Nikada niste probali mekše meso.
Da bi to podstigli morate da uradite jednu stvar.
Potrebno je:
500g junećeg šola (meso od buta)
2 glavice crnog luka
3 čena bijelog luka
2 veće šargarepe
bijela zelen
jedna kašika brašna
lovorov list
biber
so
mljevena crvena paprika
peršun
suhi biljni začin
Priprema:
1. Isjeckajte i propržite crni luk da blago porumeni. Dodajte meso, ispržite ga sa obe strane tako da ne bude crveno.
2. Sipajte vodu, pa zatim dodajte i ostalo povrće koje ste prethodno isjeckali. Stavite malo od svih začina i 2-3 lovorova lista. Vode sipajte toliko da pokrije sve što se nalazi u šerpi. Smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka dok meso ne bude skoro mekano.
3. Povremeno provjeravajte, dodajte vode ako treba i promješajte.
4. Kada je meso potpuno gotovo, u činiji pomješajte mljevenu crvenu papriku i brašno i razmutite sa malo vode da ne bude grudvica. Dodajte u meso i promješajte.
6. Ostaviti da se sve lagano krčka još 10-tak minuta, uz povremeno mješanje. Probajte i dodajte ponovo začine. Isjeckani svijež ili suhi peršun dodajte na kraju.