RAK PLUĆA JE UZROK SMRTI BROJ 1 U POREĐENJU SA DRUGIM KANCERIMA: Ako imate neki od OVIH simptoma, ODMAH SE JAVITE LJEKARU

Porodica i zdravlje
RAK PLUĆA JE UZROK SMRTI BROJ 1 U POREĐENJU SA DRUGIM KANCERIMA: Ako imate neki od OVIH simptoma, ODMAH SE JAVITE LJEKARU
-

Rak pluća je drugi najčešći tip raka. Samo rak prostate je češći kod muškaraca, a rak dojke kod žena. Međutim, uzročnik je smrti broj jedan u poređenju sa drugim vrstama kancera.

Ženama se češće dijagnostikuje bolest u ranijoj dobi od muškaraca, a one koje razviju rak pluća prije menopauze češće dobijaju dijagnozu uznapredovale bolesti, s metastazama i lopijom prognozom.

Vrste raka pluća se razlikuju kod žena i muškaraca. Pripadnice ovog pola imaju tendenciju da razviju karcinom ne – malih ćelija pluća (NSCLC) više od muškaraca, a veća je verovatnoća i da će žene imati dijagnozu adenokarcinoma pluća nego muškarci (tip kancera koji nije nužno povezan sa pušenjem).

Žene koje ne puše takođe imaju veću verovatnoću da dobiju dijagnozu bronhioalveolarnog karcinoma (podtip raka pluća) nego muškarci nepušači. Međutim, žene kojima je dijagnostikovana ova opaka bolest imaju veću šansu da žive duže od muškaraca.

Žene koje su podvrgnute operaciji zbog nekih karcinoma pluća, uključujući NSCLC, takođe žive duže od muškaraca - imaju bolji odgovor na hemioterapiju.

S druge strane, muškarci češće oboljevaju od skvamoznog karcinoma.

Uopšteno govoreći, znaci i simptomi raka pluća su slični za muškarce i žene i mogu se razlikovati u zavisnosti od toga gde se u telu rak formira. Na primer, karcinom skvamoznih ćelija se formira na sluznici pluća, a znaci ove vrste raka uključuju: bol u grudima, ponavljajući ili pogoršavajući kašalj, krvavi kašalj, otežano disanje, promuklost, gubitak apetita, nenamerni gubitak težine, umor, poteškoće pri gutanju, oticanje vena na licu i vratu.

Pored ovih simptoma, adenokarcinom, koji se obično formira u spoljašnjim dijelovima pluća, takođe može izazvati bol u leđima, posebno kod žena.

RANI SIMPTOMI RAKA PLUĆA

Rani simptomi raka pluća mogu uključivati pogoršanje kašlja ili kratak dah, u zavisnosti od toga koji deo pluća je zahvaćen i koji tip raka pluća pacijent ima. Kako se rak razvija, ovi simptomi mogu postati ozbiljniji ili intenzivniji.

Kao i mnoge druge vrste raka, rak pluća takođe može izazvati sistemske simptome, koji su opšte prirode. To može uključivati gubitak apetita ili umor.

Većina karcinoma pluća ne pokazuje simptome sve dok bolest ne uznapreduje, a jedan od razloga je što pluća imaju malo nervnih završetaka. Ali i kada rak pluća izaziva znakove u ranim fazama, oni se mogu razlikovati od osobe do osobe. Ovi simptomi ključuju:

- Kašalj koji je uporan ili se pogoršava (promjena postojećeg hroničnog kašlja)

- Kašalj kojim se izbacuje krv

- Bol u grudima, leđima ili ramenima koji se pogoršava tokom kašljanja, smijanja ili dubokog disanja

- Kratak dah koja se javlja iznenada, tokom svakodnevnih aktivnosti

- Neobjašnjivi gubitak težine

- Gubitak apetita

- Umor i slabost

- Infekcije pluća kao što su bronhitis ili pneumonija koje ne nestaju

- Promuklost ili škripanje.

Manje uobičajeni simptomi raka pluća su otok na licu ili vratu, poteškoće pri gutanju ili bol tokom gutanja, promjene u izgledu prstiju.

Iako je veća vjerovatnoća da je većina ovih simptoma uzrokovana nečim drugim, a ne karcinomom pluća, važno je da odmah posjetite ljekara ukoliko kod sebe primijetite bilo šta sa ovog spiska jer rano otkrivanje bolesti znači da je dostupno više opcija liječenja!

UZNAPREDOVALI SIMPTOMI

Uznapredovali stadijum se često karakteriše širenjem raka na udaljena mjesta u tijelu. Ovo može uticati na kosti, jetru ili mozak. A s obzirom da su pogođeni drugi dijelovi tijela, mogu se razviti novi simptomi raka pluća, uključujući:

- Bol u kostima

- Oticanje lica, vrata ili ruku

- Glavobolje, vrtoglavice

- Slabe ili utrnule udove

- Žuticu

- Pojavu kvržica u predelu vrata ili ključne kosti.

SIMPTOMI RAKA PLUĆA NE - MALIH ĆELIJA

Karcinom pluća ne - malih ćelija (NSCLC) može sporo da raste tokom određenog vremenskog perioda pre nego što se razviju simptomi. Uobičajeni simptomi uključuju:

- Uporni kašalj, posebno bez poznatog uzroka

- Kašalj kojim se izbacuje krv ili crvenkasta sluz (hemoptiza)

- Bol u grudima ili bolno disanje

Žena kašlje, Kašalj, Bol u grudima
foto: Shutterstock
- Otežano disanje ili kratak dah

- Umor ili osećaj neuobičajene slabosti

- Promuklost ili škripanje

- Česte infekcije gornjih disajnih puteva, poput bronhitisa ili upale pluća

- Bol u kostima.

I drugi dijelovi tijela mogu da budu pogođeni ili širenjem ili razvojem NSCLC tumora.

Neurološke promene: Rak pluća se može širiti (metastazirati) u mozak, što može izazvati glavobolju ili napade. Ako veliki tumor počne da pritiska nerv, može doći i do utrnulosti ili slabosti u rukama i nogama.

Kvržice: U uznapredovalim stadijumima, rak se može širiti kroz limfne čvorove. Ponekad se tumori blizu površine kože mogu pojaviti kao kvržice.

Hornerov sindrom: Tumori mogu izazvati oštećenje nerva. Hornerov sindrom je poseban skup simptoma povezanih sa ovim stanjem. Simptomi često utiču na jednu stranu lica, uzrokujući spušteni kapak i smanjenje veličine zenice.

Paraneoplastični sindromi: Ćelije raka mogu da stvore hemikalije koje pokreću druge reakcije, koje se zajednički nazivaju paraneoplastični sindromi. Oni mogu uključivati visok nivo kalcijuma u krvi (hiperkalcemiju), ili krvne ugruške.

SIMPTOMI RAKA MALIH ĆELIJA PLUĆA

Većina znakova povezanih sa karcinomom malih ćelija pluća (SCLC) nije prisutna dok rak ne napreduje. Razvijaju se i pogoršavaju kako se bolest širi na udaljene organe. To su:

- Uporni kašalj

- Bol u grudima koji se pogoršava dubokim disanjem, smijehom ili kašljanjem

- Promuklost

- Neobjašnjivi gubitak apetita i težine

- Izbacivanje kašljanjem krvi ili sluzi boje hrđe

- Kratak dah

- Bronhitis, pneumonija ili druge infekcije koje se ponavljaju

- Šištanje

- Osjećaj slabosti i / ili umora.

Simptomi uznapredovalog SCLC-a su bol u kostima, glavobolje, vrtoglavica, slabi ili utrnuli udovi, žutica, kvržice u predelu vrata ili ključne kosti. Ponekad, SCLC može izazvati paraneoplastične sindrome. Iako to nije uvijek slučaj, ovi sindromi su često rani znaci SCLC.

SCLC može izazvati jedan od ova tri paraneoplastična sindroma: Sindrom neodgovarajućeg anti-diuretičkog hormona (SIADH), Kušiingov sindrom ili Lambert-Itonov sindrom.

Oni uključuju grčeve u mišićima, slabost mišića, povišenje nivoa kalcijuma u krvi, slabe kosti koje podrazmijevaju promjenu oblika vrhova prstiju.

SIMPTOMI METASTATSKOG RAKA PLUĆA

Simptomi metastatskog karcinoma pluća zavise od dijela tijela na koji se rak proširio i od veličine. Ponekad metastatska bolest možda neće izazvati nikakve simptome, iako oko 30 do 40 odsto pacijenata sa rakom pluća ima metastaze.

Ako se rak proširio na kosti, može izazvati bol u kostima, često u pršljenima ili rebrima. Ostali simptomi uključuju frakture, zatvor ili smanjenu budnost zbog visokog nivoa kalcijuma.

Ako je zahvaćena jetra, simptomi mogu uključivati mučninu, ekstremni umor, povećan obim stomaka, oticanje stopala i šaka zbog sakupljanja tečnosti i žutilo ili svrab kože.

Ako su zahvaćeni mozak ili kičmena moždina, javljaju se glavobolja, zamagljen ili dvostruki vid, poteškoće sa govorom ili napadi.

Ne propustite