SAMO SKUHATE VODU I SPUSTITE VREĆICU U ŠOLJU? TO JE GREŠKA: Evo kako se pravilno sprema čaj - jedan potez čini ČUDA

Porodica i zdravlje
SAMO SKUHATE VODU I SPUSTITE VREĆICU U ŠOLJU? TO JE GREŠKA: Evo kako se pravilno sprema čaj - jedan potez čini ČUDA
-

Da li znate kako se pravilno sprema čaj?

Mnogi vole ujutru umjesto kafe, da popiju šoljicu čaja. Kamilica, nana, zeleni, crni - svaki od njih se razlikuje i ima poseban metod pravljenja, kao na primjer koliko dugo treba da odstoji.

Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica. Međutim, ko će bolje znati da ga napravi od Engleza koji dnevno popiju više od 100 miliona šoljica čaja.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Džek Mekmulon iz poznate britanske proizvodnje čajeva otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni deo procesa pravljenja čaja - a to je strpljenje. Pa tako, da biste zaista dobili što bogatiji ukus čaja, trebalo bi da ga pokrijete nečim, poklopcem ili tanjirićem kada je riječ o šolji.

"Ovo zadržava više toplote i održava konstantnu temperaturu, što omogućava da se listovi čaja razviju i da se arome oslobode", rekao je Džek i otkrio kako da poboljšate ukus čaja. Sve što treba da uradite jeste da lagano promešate vrećicu čaja dok stoji.

Ali koliko dugo treba vrećica da stoji?

U suštini, vrijeme zavisi od vrste čaja. Pa tako, ako ste ljubitelji crnog čaja Džejk predlaže da kesicu čaja držite četiri minuta. U suprotnom, ako ga ostavite duže, on bio postao neprijatno gorak i oporit. Ukus čaja se takođe svodi na temperaturu vode. Džek je otkrio da je slatka tačka kuhanja između 95-98 stepeni Celzijusa.

Važna je i vrsta šolje!

Još jedna zanimljivost stiže iz Engleke. Vjerovali ili ne, odabir prave šolje od vitalnog je značaja za ukus vašeg čaja.

"Odabir prave šolje za održavanje toplote i njeno efikasno zadržavanje, a da pritom ne utiče na ukus, ključni je dio pravljenja ukusne šoljice čaja", objasnio je Džek i dodao da staklo, kineski i običan porcealn su glatki materijali i neće uticai na ukus čaja.

Šećer - da ili ne?

Što se tiče stavljanja šećera u čaj, trudite se da ga izbjegavate, a kao odlična zamena zato jeste med. Dodatni  i prekomjeran unos šećera može da utiče na dijabetes, pojavu karijesa, ali i viška kilograma.

(MONDO)

Ne propustite