EVO ŠTA JE UGOVOR AMERIKE I RUSIJE O NUKLEARNOM NAORUŽANJU!: Sile htjele da kontrolišu jedna drugu!

Svijet
EVO ŠTA JE UGOVOR AMERIKE I RUSIJE O NUKLEARNOM NAORUŽANJU!: Sile htjele da kontrolišu jedna drugu!
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom današnjeg obraćanja ruskom parlamentu da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, koji je dogovoren sa SAD: "Ne izlazi, već obustavlja".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom današnjeg obraćanja ruskom parlamentu da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, koji je dogovoren sa SAD: "Ne izlazi, već obustavlja".

On je također istakao da Vašington namjerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja, postoje takve informacije. 

Ovo je ugrozilo posljednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svijetu. Prije nego što se Rusija vrati razgovoru o ovom sporazumu, Rusija mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije, dodao je Putin danas.

START je skraćenica od "Strategic Arms Reduction Treaty", a sporazum "Novi START", čiju suspenziju je objavio danas ruski predsjednik Vladimir Putin, bavi se smanjenjem i kontrolom strateškog nuklearnog naoružanja.

Potpisan je 2010. godine od strane tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame i bivšeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva, zvanično pod nazivom "Mjere za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja", "Novi START" ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede.

Ugovor je stupio na snagu 2011. godine, a 2021. je produžen za još pet godina, nakon što je Džo Bajden preuzeo dužnost predsjednika SAD. Sporazum omogućava američkim i ruskim inspektorima da osiguraju da ga obe strane poštuju.

Prema sporazumu, objašnjava Rojters, SAD i Rusija su se obavezale da neće raspoređivati više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava na interkontinentalne balističke rakete ili balističke rakete lansirane sa podmornica i više od 700 raketa dugog dometa (interkontinentalne balističke rakete, kao što su podmornice) i teške bombardere.

Također, uveden je limit na raspoređene i neraspoređene lansere interkontinentalnih balističkih i projektila sa podmornica, kao i bombardere koji mogu da nose nuklearno oružje, na maksimalno 800.

Oni posjeduju 90% svih nuklearnih bojevih glava

Vjeruje se da Rusija i SAD zajedno posjeduju oko 90 odsto svih nuklearnih bojevih glava u svijetu, a obe strane se slažu da se rat između ovih nuklearnih sila mora izbjeći po svaku cijenu. Međutim, ruska agresija na Ukrajinu gurnula je dvije sile bliže sukobu nego što su bile u posljednjih 60 godina.

SAD su optužile Rusiju da krši uslove sporazuma ne dozvoljavajući inspekcije na svojoj teritoriji, dok Moskva kaže da bi riješenost Zapada da "porazi" Rusiju mogla da dovede do toga da "Novi START" ne bude produžen 2026. godine, kada ističe.

Vladimir Putin kaže da je apsurdna činjenica da SAD žele da pregledaju ruske vojne objekte dok u isto vrijeme pokušavaju da poraze Rusiju. Procjenjuje se da devet država u svijetu posjeduje nuklearno oružje, a Institut SIPRI tvrdi da posjeduju ukupno 13.400 nuklearnih bojevih glava.

Pogledajte koje sve zemlje i koliko posjeduju nuklearne bojeve glave: 

globalne-inventare-nuklearnog-oruzja

Ne propustite