ZIMA NE POSUSTAJE, PONOVO SE VRAĆA SNIJEG: Očekuje nas totalni preokret krajem februara

Aktuelno
ZIMA NE POSUSTAJE, PONOVO SE VRAĆA SNIJEG: Očekuje nas totalni preokret krajem februara
Uprkos tome što je vrijeme u Srbiji i regionu ovih dana nalik proljećnom, već za nekoliko dana, od vikenda, doći ce do promjene i naglog zahlađenja.

Uprkos tome što je vrijeme u Srbiji i regionu ovih dana nalik proljećnom, već za nekoliko dana, od vikenda, doći ce do promjene i naglog zahlađenja.


Već sljedećeg ponedjeljka će se zabjeliti, i to i u nižim predjelima pokazuje sadašnja prognoza. Do tada će se u Srbiji smjenjivati i sunce, grmljavina, kiša a biće i pjeska iz Sahare, pa tako možemo očekivati i takozvanu "prljavu kišu".

Kako kaže meteorolog Đorđe Đurić danas i u srijedu u Srbiji jutro je vedro i hladno, u južnim i centralnim predjelima uz slab mraz, a u mnogim predjelima očekuje se i magla. Tokom dana vrijeme je sunčano i veoma toplo.

- Ciklon koji se svojim centrom bude premještao iz sjeverne Evropre preko centralne ka istočnoj, usloviće prema našem području dotok još toplije vazdušne mase sa jugozapada. Maksimalna temperatura danas i sutra biće od 15 do 20 stepeni, u Beogradu do 18. U četvrtak i petak Srbija će biti pod uticajem anticiklona sa istoka, dok će sa zapada Mediterana jačati cikon. U Srbiji se očekuje povećanje oblačnosti i jačanje južnog i juugoistočnog vjetra, koji će u Pomoravlju i Podunavlju biti jak, a na jugu Banata i sa olujnim udarima - kaže Đorđe Đurić.

Objašnjava da se u noći ka četvrtku i u petak ujutro i prije podne biti promjenljivo oblačno vrijeme, ponegdje sa kišom ili sa pljuskom ili grmljavinom.

- Maksimalna temperatura biće od 14 stepeni na sjeverozapadu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije, a u Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije - navodi.

- Drugog dana vikenda Srbija će biti u hladnom sektoru, pa će se uspostoviti sjeverozapadno visinsko strujanje. Ovo strujanje proćistiće atmosferu od pjeska iz Sahare, a očekuje se i prodor veoma hladne vazdušne mase i nagli pad temperature. U nedjelju će u Srbiji biti oblačno i veoma hladno, na sjeveru i na zapadu sa susnežicom i snijegom, a na jugu i istoku sa kišom. Na planinama se očekuje obilniji snijeg, dok je za niže predjele i dalje rano precizirati da li će doći do formiranja snežnog pokrivača, ali za sada su povećane šanse. Tokom dana na sjeveru Srbije prestanak padavina, pa će u tim predjelima biti suho - prognozira Đurić.

Maksimalna temperatura biće od jedan stepen na sjeveru Srbije do 13 stepeni na jugu. Dakle, južni i istočni dio Srbije i dalje će biti u toplom sektoru ciklona.

Od ponedjeljka kiša i snijeg

U ponedjeljak u Srbiji oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom. Snijeg se očekuje uglavnom na sjeveru i na zapadu Srbje i na planinama, a kiša na jugu i istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od jedan stepen na sjeveru do 11 stepeni na jugu Srbije.

 Kada je snijeg u pitanju, trenutni proračuni su takvi da zahlađenje od nedjelje donosi snijeg napomenutim djelovima Srbije. Kako je riječ još uvijek o periodu za šest dana, promjene su moguće, a sve će zavisiti od kretanja i položaja centra ciklona. Pri ovakvim uslovima i najmanja promjena putanje može dovesti do promjene vremena, pa i do toga da snijeg i jače zahlađenje izostanu ili da budu još drastičniji - kaže on.

Dodaje da od utorka slijedi stabilizacija vremena, prestanak padavina i manji porast temperatura, da bi potom ponovo došlo do zahlađenja sa padavinama.

Prema trenutnim prognozama, tokom prvih deset dana marta očekuje se nešto hladnije od prosjeka, uz češće padavine, tako da će prva dekada marta zasigurno biti hladnija od posljednje dekade februara.

Ovih dana temperature dostižu i 20 stepeni, što je za deset stepeni više od prosjeka. Natprosječno toplo očekuje se do vikenda, a od nedjelje slijedi jače zahlađenje, tako da će temperature pasti i na vrijednosti ispod prosjeka za ovo doba godine.

Ne propustite