PET NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE BUBREGA: Bogate su vitaminima, a siromašne jednim važnim mineralom

Porodica i zdravlje
PET NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE BUBREGA: Bogate su vitaminima, a siromašne jednim važnim mineralom
-

Brojni faktori utiču na zdravlje bubrega, kao što su fizička aktivnost, unos dovoljne količine tečnosti, a prije svega pravilna ishrana.

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa, a do njihovog oštećenja dolazi starenjem. Nakon 40. rođendana jačina glomerulacijske filtracije, koja predstavlja parametar funkcije svih organa, opada za 1% godišnje. Na zdravlje bubrega utiču i stil života, redovna kontrola šećera i pritiska, unos dovoljne količine tečnosti, a prije svega zdrava ishrana. Ukoliko se bolest bubrega ne leči vodi ka hroničnoj bubrežnoj slabosti ili hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

Važno je prepoznati prve simtpome bolesti bubrega:

-Promjene u funkciji urinarnog trakta
-Oticanje
-Umor
-Svrab kože
-Neprijatan ukus u ustima i mučnina

Za očuvanje zdravlja bubrega treba unositi sljedeće namirnice:

Crvenu papriku

Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji je veoma moćan antioksidant, i pospešuje apsorpciju gvožđa u krvi. Takođe, sadrže velike količine vitamin B, koji je prirodni diuretik pa se preporučuje kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. Bogate su i vitaminom A, ali su siromašne kalijumom što odgovara bubrezima.

Kupus 

Kupus je siromašan kalorijama, pa ne opterećuje ni bubrege ni srce. Sadrži vitamin C i male količine kalijuma i natrijuma.

Bijeli luk

Pozitivna svojstva bijelog luka na zdravlje nije lako pobrojati: sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju, pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Bijeli luk je djelotvoran lijek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar. Bijeli luk sadrži aminokiseline, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja i koristan je u svakodnevnoj ishrani za osobe koje imaju hroničnu bubrežnu bolest.

Jabuke

Jabuke sadrže specifičnu vrstu rastvorljivih vlakana koje se naziva pektin. Prema klinici Maio, rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa LDLsmanjenjem količine holesterola pošto se apsorbuje u vaš krvotok. Pektin koji se nalazi u jabukama jedan od najboljih za snižavanje holesterola iz voćnih izvora.

Bjelance iz jaja

Kod osoba kod kojih je rad bubrega oslabljen treba da ograniče unosa proteina. Zato se preporučuje konzumacija belanca.

Kako bi sačuvali zdravlje bubrega važno je unosite dovoljnu količinu vode, ali i da izbjegavate:

-crveno meso
-iznutrice
-mesne prerađevine
-šećer
-slane grickalice
-al*ohol

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite