NATAŠA IZ PANČEVA JE NAJPOŽELJNIJA STJUARDESA SVIJETA: Otkrila najveće mane ove profesije i koliko može da se zaradi

Region
NATAŠA IZ PANČEVA JE NAJPOŽELJNIJA STJUARDESA SVIJETA: Otkrila najveće mane ove profesije i koliko može da se zaradi
Posao stjuardese je san mnogih djevojaka.

Posao stjuardese je san mnogih djevojaka.

Za Natašu Babić iz Pančeva, koja se u njemu već oprobala, predstavlja lijepo iskustvo od nekoliko godina.

Nekadašnja stjuardesa otkriva kako je živjeti san mnogih djevojka, letjeti s jednog kraja svijeta na drugi, jednog dana ispijanje koktela na plaži, drugog dana šoping tura u modnim prestolnicama, trećeg dana nova destinacija - i onda opet ispočetka!

- Kao stjuardesa sam počela da radim 2016. godine i prvi utisak koji stekneš kad počneš da radiš je kako su sve tvoje koleginice stalno svježe i dotjerane, savršeno našminkane i nasmijane - objašanjava lijepa Nataša.

Prema njenim riječima, zahvaljujući poslu stujardese počela je da se interesuje za ljepotu i šminkanje.

- Svakodnevnim šminkanjem pred let, bez obzira na doba dana, definitivno sam usavršila tehniku na sebi pa sam polako počela i koleginice da šminkam. Počela sam da dobijam pohvale što mi je, moram priznati, dalo vjetar u leđa da počnem da razmatram to kao svoj hobi, a kasnije i profesiju - navodi Babićeva, prenosi Blic žena.

Postoje stjuardese koje su se na kraju pokajale što su se uopšte upuštale u to. Jednostavno, taj posao nije za svakog, niti je svako za taj posao. Sudeći prema Natašinom iskustvu, "život u avionu" je izuzetno zahtjevan.

- Život stjuardese je veoma dinamičan i zanimljiv, ali umije da bude i jako naporan. U početku zaista uživaš, ali vremenom se umoriš od kofera i hotela. Velika je prednost imati priliku da proputuješ svijet, ali vremenom počneš da se osjećaš usamljeno u toj gomili ljudi, nedostaje ti porodica, dragi ljudi, tvoj krevet, osjećaj pripadnosti - govori nekadašnja stjuardesa.

Kako piše u udžbenicima, stjuardesa, osim onih osnovnih kvalifikacija poput poznavanja engleskog jezika i završene srednje škole, mora da bude i strpljiva, tolerantna, u svakom trenutku spremna da pomogne i odgovori, sposobna da ostane sabrana i u kriznim situacijama.

- Postoje određeni kriterijumi što se tiče zapošljavanja, svaka kompanija ima drugačija pravila. Određena visina je neophodna da bi stjuardesa uspjela da dohvati određene komponente u avionu. Težina bi trebalo da bude srazmerna visini, ali u tome nisu toliko striktni. Bitno je da djevojka, prije svega, ima prijatnu energiju - navodi Nataša Babić.

Pariz, London, Mančester, Milano, Cirih, Frankfurt, Minhen, Bankgok, Zanzibar, Šejseli Dubai, Istanbul samo su neke od destinacija koje je posjetila zahvaljujući svom poslu. Utisak ljudi je da stjuardese žive život na visokoj nozi i da imaju velika primanja.

- Fino se zarađuje, u svakoj državi dobiješ po 100€ u njihovoj valuti da imaš za trošak za taj dan na platu - kaže lijepa Nata.

Biti stjuardesa nije posao, već poziv. Živeći životom stjuardese obišla je 36 zemalja i stekla brojne prijatelje. Međutim, Nataša je odlučila da napusti posao snova o kakvom mašta većina devojaka.

- Bilo je teško prelomiti i dati otkaz poslije toliko godina letenja, vežeš se za avion, za taj način života, za prijatelje koje si stekla usput. Najteže mi je bilo zbog njih, nas sedam Srpkinja je živjelo zajedno i prošle smo mnoge lijepe, a i teške trenutke, to su prijatelji koji ostaju za cijeli život. Imala sam neke druge ciljeve, tačnije, razlog mog odlasaka bilo je upisivanje studija u Americi - prisjeća se Nataša kako je prelomila i promijenila svoj život.

Ne propustite